dinsdag 16 november 2010

‘Plan 9 From Outer Space’

Wat doet een mens in het Sportpaleis terwijl hij wacht op de show die pas anderhalf uur later begint? Prince trakteerde ons vorige week maandag op een ingekleurde versie van ‘Plan 9 From Outer Space’ van Ed Wood (1959), naar verluidt de slechtste film allertijden.

Het plot van de film wordt gevormd door buitenaardse wezens, die contact zoeken met de bewoners van de Aarde. Wanneer deze hierop niet ingaan, besluiten de buitenaardsen de doden tot leven te wekken om de aandacht van de aardlingen te trekken. Dit leidt onder andere tot de wederopstanding van een man, gespeeld door horroracteur Béla Lugosi, die de dood van zijn vrouw wil wreken.
Straf, want Lugosi – ooit nog het onderwerp van een hit van Bauhaus — was twee jaar eerder overleden. Wood gebruikte eerder opgenomen beeldmateriaal van Lugosi, die onsterfelijk werd door zijn vertolking van Dracula. Om Lugosi's personage in de film te vervangen schakelde Wood Tom Mason in, de chiropractor van zijn vrouw. Mason verbergt de hele film lang zijn gezicht achter een cape om te vermijden dat het publiek zou zien dat hij niet Lugosi is. Hilarisch gewoon!
Op YouTube kan je de hele film in zwartwit bekijken. Wij trakteren jullie alvast op het eerste deel. De zeven resterende clips zoeken jullie zelf maar op.

De filmposter uit 1959 ...

Geen opmerkingen: