zondag 23 januari 2005

Kids & co ziet kinderopvang ruim

De buitenschoolse opvang in Herenthout besliste enkele jaren geleden om zijn basiswerking uit te breiden met opvoedingsondersteuning. Zo draagt dit Initiatief voor Buitenschoolse Opvang (IBO) zijn steentje bij tot de sociale functie van kinderopvang. Ouders, die om welke reden dan ook, steun of advies nodig hebben, vinden in onze gemeente steeds makkelijker de weg naar het IBO, dat op zijn beurt nauw samenwerkt met andere organisaties. Het maandblad Kiddo besteedt in zijn januarinummer aandacht aan het Herenthoutse Kids & co.

Sinds de oprichting van Kids & co is het aantal kinderen zeer snel toegenomen. Aanvankelijk bestond het publiek vooral uit tweeverdienersgezinnen en waren de tarieven daar ook op afgestemd. Het team wilde kinderopvang echter ruimer zien en vond dat buitenschoolse opvang ook toegankelijk moest zijn voor mensen die niet werken.

MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE
“Kinderopvang vervult een belangrijke maatschappelijke functie”, weet coördinatrice Els Alen. “Het kan helpen om opvoedingsproblemen te voorkomen en is een waardevolle ontmoetingsplaats voor ouders. Maar voor sommige gezinnen lagen onze tarieven te hoog. Daarom besliste het OCMW dat we een sociaal en een gratis tarief mochten toepassen, zodat de opvang voor alle gezinnen toegankelijk zou zijn.”

GERICHTE OPVOEDINGSONDERSTEUNING
Door de vele dagelijkse contacten met ouders merkte het team dat heel wat gezinnen kampen met vragen en moeilijkheden in verband met opvoeding. “Ten opzichte van vroeger zijn heel wat zekerheden weggevallen op het vlak van opvoeding. De omstandigheden waarin ouders hun kinderen opvoeden, zijn de laatste jaren ook heel wat ingewikkelder geworden. Gerichte opvoedingsondersteuning kan het zelfvertrouwen en de kundigheid van ouders versterken.”
Alen vindt de buitenschoolse kinderenopvang de ideale uitvalsbasis voor pedagogische preventie. “Omdat de opvang open staat voor iedereen en dus een ideale ontmoetingsplaats is voor ouders en kinderen, is het een aantrekkelijkere toegangspoort voor hulp dan het OCMW.”

OPVOEDINGSATELIER
En zo kreeg de opvoedingsondersteuning binnen het Initiatief voor Buitenschoolse Opvang langzamerhand vorm. Al benadrukt Alen dat de term ‘opvoedingsondersteuning’ zelden wordt gebruikt. “We werkten dat deze benaming zwaar overkwam bij ouders en vooral ook de nadruk legde op wat ouders niet kunnen. Daarom spreken we liever van ons opvoedingsatelier: een plek waar we samen met ouders kunnen knutselen aan opvoeding. Zo komt de nadruk meer te liggen op ervaringsuitwisseling en beklemtonen we dus meer het kunnen van de van de ouders.”

SAMENWERKING
Het Herenthouts Initiatief voor Buitenschoolse Opvang wil vooral geen eiland zijn zijn en werk daarom nauw samen met andere diensten die bezig zijn et kinderen: de consultatiebureaus van Kind en Gezin, de CLB’s uit de regio, jeugddiensten, scholen, de gemeentelijke sportdienst, de Gezinsbond, etc. “Samen hebben we de stuurgroep ‘opvoedingsondersteuning opgericht. Die groep gaat na welke behoeften er zijn en op basis daarvan organiseren we samen bijvoorbeeld vormingsprogramma's voor ouders.”
Maar Kids & co wil meer. “Wij pleiten ervoor om zoveel mogelijk diensten voor ouders onder één dak samen te brengen. Door het aanbod te centraliseren kunnen ouders veel makkelijker en sneller geholpen worden. Eigenlijk zou er binnen elke gemeente een soort opvoedingsnetwerk moeten bestaan, waarop alle gezinnen kunnen terugvallen. De drempel moet zo laag mogelijk en er mag geen negatief etiket op kleven: je hoeft geen problemen te hebben om een beroep te doen op de dienstverlening.”
Kinderopvang is volgens Alen de perfecte uitvalsbasis voor een gecentraliseerd aanbod. “De positie van de kinderopvang is immers uniek. In geen ander werkveld zijn de contacten met ouders zo sterk ontwikkeld!”

INDENTIKIT >>> Het Initiatief voor Buitenschoolse Opvang werd opgericht in 1994. Een en ander gebeurde onder impuls van het OCMW, in samenwerking met het gemeentebestuur. Kids & co biedt voor- en naschoolse opvang aan kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. Alle kinderen die in herenthout wonen of naar school gaan, zijn er welkom. Kids & co heeft ook plaatsen voor inclusieve opvang van kinderen met een handicap en biedt extra zorg aan maatschappelijk kwetsbare kinderen. Het team bestaat uit een coördinatrice, een maatschappelijk werkster en vijftien begeleiders in de kinderopvang. Drie begeleiders hebben extra uren voor zorgbegeleiding en teamondersteuning. Samen staan ze dagelijks in voor de opvang van ongeveer zeventig kinderen, die zijn opgedeeld in drie leeftijdsgroepen met vaste begeleiders.

(Bron: Kiddo, januari 2005, nummer 1)

Geen opmerkingen: