woensdag 21 november 2007

‘MENSKE’ toont samenleving op drift

Vorige week ging in de KVS in Brussel de verse voorstelling van Wim Vandekeybus in première. Met ‘MENSKE’ duwt Vandekeybus zijn performers opnieuw tot het aftasten van de grenzen van hun verbeelding en vermogens, zoals steeds met een verbluffende intensiteit, met zin voor poëzie en een grote beeldende kracht. ‘MENSKE’ is dan ook een heerlijke symbiose van dans, theater, scenografie en muziek. Op muzikaal vlak zoekt Wim Vandekeybus het deze keer trouwens dichter bij huis, want niemand minder dan Daan tekende voor de soundtrack.
Als we Pieter T’jonck van De Morgen mogen geloven - en waarom zouden we dat niet doen - duurt het wel even voor ‘MENSKE’ op gang komt. Vandekeybus wil immers tien personages introduceren die het allemaal niet zo goed meer weten. Onder hen een man die aanhoudend een innerlijke monoloog voert met een oude vriend, een vrouw die dwangmatig van kleren wisselt, een andere vrouw die de kijker wil overtuigen dat hier een buitengewoon nieuw stadsproject ontstaat, ... Of wat te denken van die ene man die, in een decor dat al met troep bezaaid is, rondzeult met zijn eigen vuilniszak.
Vanaf het moment echter dat alle pionnen in stelling staan, krijgt het publiek ‘Vandekeybus pur sang’ voorgeschoteld. Koppels voeren intrigerende ‘duetten’ uit waarbij nooit écht duidelijk is of liefde dan wel haat hen tot hun krachtmetingen drijft. “De muziek van Daan zet die fysieke ontboezemingen alleen maar kracht bij.”
De setting van het hele gebeuren is een grauwe buurt, gedomineerd door een elektriciteitspaal met een onontwarbaar kluwen van draden. “Dat beeld herneemt een briljante foto die Vandekeybus ooit op reis nam en nu de affiche siert”, aldus T’jonck. “Het is ook een mooie metafoor voor een technologische samenleving op drift.”
Ook de slotbeelden, met hun surrealistische allusies op film en media, zijn volgens de recensent goud waard. “Mannen hanteren vrouwen als vuurwapen en iedereen stormt wanhopig van een ladder. Als Vandekeybus in de laatste minuut de draak steekt met zijn eigen beeldendrift kan het niet meer stuk.”
‘MENSKE’ is nog tot 23 november te beleven in de KVS in Brussel. Daarna trekt Vandekeybus ermee op tournee.

Foto: Martin Firket

Foto: Martin Firket

Geen opmerkingen: