zaterdag 26 januari 2008

Beleidsplannen voorgesteld

Afgelopen woensdag stelden gemeentebestuur en OCMW hun respectievelijke beleidsplannen voor. Er kwamen in totaal zo’n veertig geïnteresseerden opdagen. De oppositiepartijen stuurden hun spreekwoordelijke kat. OCMW-voorzitter Patrick Heremans maakte ons aan het begin van de avond duidelijk dat deze plannen er niet zijn gekomen om even snel wat subsidies binnen te halen. Er ging dan ook een hele denkoefening aan vooraf. Beleidsmedewerkster Els Thijs schetste in het kort de lange weg die door de opstellers en de verschillende werkgroepen - waarin zowel professionelen als niet-professionelen zetelden - werd afgelegd, vanaf de eerste bijeenkomst op 7 december 2005 tot de uiteindelijke goedkeuring door de gemeenteraad op 10 december 2007.
Om één en ander licht verteerbaar te maken, plukten de verschillende verantwoordelijken - elk binnen hun eigen ‘vakgebied’ - de belangrijkste punten uit de plannen om ze extra toe te lichten. Achteraf volgde nog een vragenkwartiertje en werd er nagekaart tussen pot en pint.
Ook wij willen graag enkele punten uit de beleidsplannen lichten. Het ambitieuze masterplan dat werd uitgewerkt voor een aantal van de gemeentelijke gebouwen verdient zeker onze aandacht.
Dat een aantal panden dringend moet gerenoveerd of verbouwd worden, is al lang geen publiek geheim meer. Onder meer het gemeentehuis, het jeugdhuis, de gemeenteschool en de gebouwen van kinderopvang Kids&Co zijn aan vernieuwing toe. Het GOC Ter Voncke zal verder omgebouwd worden tot een volwaardig cultureel centrum. Ook de restauratie van de oude pastorij in de Vonckstraat is mee in het masterplan vervat. Welke bestemming de pastorij in de toekomst krijgt, is nog niet helemaal duidelijk.
Wél duidelijk is de nood aan een podiumzaal en het gemeentebestuur is zich hiervan bewust. Een mogelijkheid die zeker moet onderzocht worden, is of deze niet kan ingeplant worden naast de sporthal. Ter Dilft in Bornem illustreert immers perfect hoe sport en cultuur samen onderdak kunnen vinden in één complex.
Ons sportcomplex wordt bovendien uitgebreid, aan noordelijke kant richting Zelle en aan oostelijke kant richting Bergen en Herentals. Eens dat KFC Herenthout een plaats heeft gevonden op het vernieuwde Kapelleke, kan begonnen worden met het verkavelen van de terreinen aan de Cardijnlaan. Hierdoor zouden er maar liefst 80 bouwgronden vrijkomen.
Om het steeds toenemende autoverkeer in onze dorpskern aan banden te leggen, wil men met De Lijn en de NMBS onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het openbaar vervoer hiervoor in te schakelen. Een buslus die naast ons grondgebied, ook de gemeenten Herentals (industrie), Vorselaar (Kardinaal Van Roey-Instituut) en Grobbendonk (Bouwel Station) aandoet, kan alleen maar op gejuich onthaald worden. De invoering van derdebetalerssysteem kan hierbij een extra stimulans betekenen.
Om al deze plannen te verwezenlijken komen er tussen dit en een half jaar een heleboel nieuwe ambten bij, waaronder een cultuurbeleidscoördinator, een communicatieambtenaar, een coördinator interne zaken, een financieel beheerder, een industrieel ingenieur, een hoofdpoetsvrouw, een stafmedewerker grondbeheer en een sportfunctionaris. Ook de uitbouw van het zogenaamde Sociaal Huis moet ons straks duidelijk de richting wijzen waar wij met onze vragen of problemen terecht kunnen.
Tot slot licht ik graag deze paragraaf uit het algemene beleidsplan: “De gemeente volgt ook voortdurend de mogelijkheden om aan de niet-gemeentelijke scholen op het grondgebied dezelfde voordelen te bieden als aan de gemeenteschool.” Sinds 1 januari 2008 laat de wetgeving dit toe. De gemeentelijke schoolbus zou dus in de toekomst perfect gebruikt kunnen worden om álle leerlingen - bv. bij gezamenlijke activiteiten, zoals de scholenveldloop op ’t Kapelleke - te vervoeren.


Foto: Marcel Dielens

Geen opmerkingen: