Naar aanleiding van de herdenking van wapenstilstand organiseert de plaatselijke afdeling van de Landelijke Gilde op maandag 10 november een voordracht rond oorlogsverslaggeving. Spreker van dienst is VRT-journalist Rudi Vranckx, van wie zopas een derde boek is verschenen. ‘Stemmen uit de oorlog’ vertelt het verhaal van de oorlog in Irak via pakkende persoonlijke ontmoetingen en getuigenissen en is wellicht meest persoonlijke boek van één van de meest gerenommeerde oorlogsjournalisten in ons taalgebied.
Van in het begin volgt Rudi Vranckx de oorlog in Irak op de voet. Hij deed dat in eerste instantie als oorlogsjournalist, maar ook als mens. En zo is hij in contact gekomen met tientallen Irakezen die niet voor de ellende hebben gekozen, maar er wel het hardst door worden getroffen. In ‘Stemmen uit de oorlog’ laat hij Jassim, Ibrahim, Ahmed, Ziyad en vele anderen aan het woord. Vranckx toont het ware gelaat van de oorlog: een kwaadaardige ziekte, een idiotie, een gevangenis. De lezer krijgt een eerlijk en genuanceerd beeld van een verscheurend conflict, waar de schrijver almaar dieper bij betrokken raakt.
Vijf jaar Irak hebben voor Rudi Vranckx heel wat veranderd. Voordien begreep hij de waanzin van de oorlog wel, maar vandaag is die waanzin een deel van zijn persoonlijke geschiedenis geworden. Bijna iedereen die hij in Irak heeft gekend, is intussen dood, ondergedoken of gevlucht. Waar Vranckx zijn eigen gevoelens en indrukken plaats binnen al die chaos en geweld én waar hij zelf de lijn trekt tussen journalist en mens, komen we aan de vooravond van 11 november ongetwijfeld te weten.
IDENTIKIT
>>> Rudi Vranckx is hét gezicht van de VRT als het over verslaggeving uit het Midden-Oosten gaat. Tijdens de oorlog in Afghanistan, de derde golfoorlog en de begrafenis van Yasser Arafat was hij de reporter ter plaatse. De gebeurtenissen in Irak volgt hij al vijf jaar op de voet. Als onafhankelijk journalist probeert hij op een objectieve manier zo waarheidsgetrouw mogelijk het nieuws te brengen.
>>> Als kleine jongen wil Rudi Vranckx (15 december 1959) ontdekkingsreiziger worden. Hij studeert Hedendaagse Geschiedenis aan de KU Leuven en gaat daar na zijn licenties ook aan de slag, als onderzoeker bij het Centrum voor Vredesonderzoek. Hij maakt er scenario’s en films over oorlog en vrede.
>>> Na drie jaar aan de KU Leuven werkt hij ook nog even als coördinator van de sneeuwklassen. Intussen slaagt hij voor het laatste grote journalistenexamen van de BRT.
>>> In september 1988 gaat hij aan de slag bij de radionieuwsdienst, maar al na zes weken volgde - gezien zijn ervaring met het medium - zijn overstap naar de televisieredactie. Zijn ‘carrière’ als oorlogsverslaggever begint in 1989, met de val van de Roemeense dictator Ceausescu. Daarna volgden de Golfoorlog en het conflict in Sarajevo.
>>> Sinds 2001 trekt hij als verslaggever van het ene conflict naar het andere, vooral in het Midden-Oosten. Rudi Vranckx heeft ondertussen drie boeken geschreven: in 2003 publiceerde hij ‘Van het front geen nieuws’, in 2006 verscheen ‘Geesten van het Avondland’ en sinds kort ligt ‘Stemmen uit de oorlog’ in de betere boekhandel. Hij heeft ook meegewerkt aan tentoonstellingen over Marokko en de Marokkaanse kunst.
Wat >>> ‘Oorlogsverslaggeving’, door Rudi Vranckx
Waar & wanneer >>> Gemeentelijke feestzaal, Bouwelse Steenweg, Herenthout // op maandag 10 november 2008, om 20 uur
Organisatie >>> Landelijke Gilde i.s.m. Culturele Raad Herenthout
Tickets >>> Toegang is gratis!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten