zaterdag 30 juli 2011

‘Screamadelica’ rocks!

20 jaar geleden verscheen ‘Screamadelica’, het baanbrekende derde album van Primal Scream (****). Gisteren bracht de charismatische frontman Bobby Gillespie zijn meesterwerk naar de Lokerse Feesten.

Net als op plaat wordt het concert afgetrapt met het gospelachtige ‘Movin’ On Up’. Een zich in allerlei bochten wringende Bobby heeft er duidelijk zin in en schuift - gekleed in een glitterhemdje - al dansend over het podium. Op een rode achtergrond verschijnt het ondertussen iconische logo van ‘Screamadelica’. De psychedelische visuals en beelden van een jonge Bobby Gillespie die op de levensgrote backdrop worden geschenen, versterken de muzikale trip waarin het publiek wordt meegesleurd.
De acidhouse van ‘Slip Inside This House’ en ‘Don’t Fight It, Feel It’ drijven op de pompende bas van Mani, in een vorig leven lid van Stone Roses. De vocalen van de voluptueuze Mary Pierce staan als een kerk. Alleen jammer dat ze haar vrienden en vriendinnen van op Glastonbury heeft thuisgelaten.
Opmerkelijk is wel dat de originele trackvolgorde niet wordt gerespecteerd. Meer nog: het album wordt niet eens helemaal gespeeld. Maar eigenlijk stoort dat helemaal niet. ‘Damaged’ en ‘I’m Comin’ Down’ zorgen - het stukje ‘Dancing In the Moonlight’ van Thin Lizzy niet te na gesproken - zelfs voor een chill out-moment. Het bijna een kwartier durende ‘Higher Than The Sun’ krijgt de versie die het verdient - parts 1 & 2 - en bevat een knipoogje naar Bo Didleys ‘Who Do You Love’, maar dan in de Juicy Lucy-versie.
Maar de echte muzikale trip moet nog beginnen! “Just what is it that you want to do?” De Peter Fonda-dialoog uit de film ‘The Wild Angels’ (1966) knalt uit de speakers en de Grote Kaai ontploft! Het publiek gaat éindelijk mee en net voor het podium barst één grote rave-party los. “We wanna be free to do what we wanna do. And we wanna get loaded. Away baby, let’s go!” De samples vliegen om de oren, maar sax en piano zijn echt! Een heerlijke symbiose ...
Het haast epische ‘Come Together’ sluit het hoofdstuk ‘Screamadelica’ af en doet je beseffen dat dit meer was dan alleen maar een nostalgische trip. Dit was de viering van een album dat nog even fris, vernieuwend en avontuurlijk klinkt als twintig jaar geleden!
Om het publiek helemaal murw te kloppen, trekken Bobby en zijn kompanen met ‘Country Girl’, ‘Jailbird’ en ‘Rocks’ nog een blik hits open. Een splinterbom is er niets tegen ...

Om de verjaardag van ‘Screamadelica’ te vieren, ligt het album in een ‘deluxe edition’ bij de platenboer op je te wachten. Er is de gewone dubbele cd, met een geremasterde versie van het album en de EP ‘Dixie Narco’, met daarop het nummer ‘Screamadelica’. Het 16 pagina’s tellende boekje bevat nieuwe interviews en nooit eerder verschenen foto’s. Voor de échte (lees: kapitaalkrachtige) fans is er ook een rode ronde box-set op elpeeformaat. Daarin zit niet alleen een T-shirt en een boek met foto’s van de band rond de tijd van verschijnen van ‘Screamadelica’, maar ook een dubbele vinylversie van het album, een antislipmat met een afdruk van de hoes én vier cd’s en een dvd met een live-optreden. Haal één van de twee versies in huis en ontdek waar pakweg Kasabian de mosterd heeft gehaald!

Setlist >>> 1. Movin’ On Up // 2. Slip Inside This House // 3. Don’t Fight It, Feel It // 4. Damaged // 5. I’m Comin’ Down // 6. Higher Than The Sun // 7. Loaded // 8. Come Together // 9. Country Girl // 10. Jailbird // 11. Rocks





Geen opmerkingen: