vrijdag 19 augustus 2011

Noodweer in de Kempen

Het noodweer heeft gisteren niet alleen op Pukkelpop maar ook elders in het het land lelijk huisgehouden. In de Antwerpse Kempen is vooral Herentals getroffen. De brandweer kreeg 100 à 150 meldingen binnen over wateroverlast. Bij de politie van de zone Neteland - waartoe ook Herenthout behoort - liep nog eens een vijftigtal oproepen binnen.

Het centrum van Herentals kreeg te kampen met ondergelopen woningen, kelders en straten. Twee panden in Herentals en in deelgemeente Morkhoven liepen schade op door blikseminslagen. De E313 richting Hasselt was ter hoogte van Herentals-Industrie volledig afgesloten. De brandweer en de civiele bescherming moesten er het overvloedige water wegpompen.
Ook de omgeving van de Watertorenstraat in Olen en het centrum van Herenthout stonden blank. Verschillende straten liepen onder water en de elektriciteit viel uit.
In Grobbendonk moest de brandweer uitrukken naar het militair kamp, waar een jeugdbeweging bivakkeerde. Het dak was beginnen lekken en het water belandde op een elektriciteitskast. De kinderen werden ondergebracht in een andere hangar van het kamp.
Het korps van Mol moest 21 keer uitrukken voor wateroverlast. De Chiromeisjes van Noorderwijk kregen in het plaatselijke Chirolokaal in de Lostraat af te rekenen met een vuurbol en werden ondergebracht in het parochiecentrum van Mol.
De brandweer van Geel kreeg ook zo’n 20 oproepen, vooral voor wegen die blank stonden en riviertjes die overliepen. Bij een huis in aanbouw werd het dak ernstig beschadigd door een blikseminslag en bij ander huis sloeg de bliksem in op de schoorsteen. Een kampterrein van een chirogroep liep volledig onder water. In Lichtaart is café ’t Ligtdaar onder water gelopen. (bronnen: belga/kempenactueel/vrt)

Geen opmerkingen: