zondag 11 september 2011

Open Monumentendag 2011: een groot succes!

Vandaag was het Open Monumentendag in heel Vlaanderen. Deze 23ste editie stond in het teken van ‘Conflict’. De organisatoren zijn zeer tevreden en schatten dat bijna een half miljoen bezoekers deelnamen aan de dag.

Deze editie van Open Monumentendag heeft dus heel wat volk op de been gebracht. Het thema ‘Conflict’ sprak tot de verbeelding van veel mensen, maar ook de zogenaamde monumenten in de actualiteit konden op grote belangstelling rekenen. Het monumentenfeest nam meteen een vliegende start. Niet alleen in de grote steden (Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Kortrijk) maar ook in veel gemeenten was al voor 10 uur heel wat volk op pad. Aan verschillende monumenten stonden wachtrijen, dat was onder andere het geval op de Bijloke-site in Gent, de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2011.
Ook het exclusieve karakter van veel opengestelde monumenten was opnieuw een van de succesfactoren van Open Monumentendag. Het overgrote deel van de activiteiten en bezoeken waarvoor gereserveerd moest worden, waren volgeboekt.
De Herenthoutse Cultuurraad Herenthout organiseerde ter gelegenheid van Open Monumentendag een uitstap. Cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven: “Onze eerste bestemming was het Kasteel Mariagaarde te Borgloon. Vervolgens bezochten we de Stoomstroopfabriek, de winnaar van de Monumentenstrijd 2007.” Het was de laatste kans om deze locatie te bezoeken voor de restauratie! Na de middag legden de 30 deelnemers een wandeling af in Tongeren.
Dichter bij huis konden de Herentalse stadspoorten (de Bovenpoort en de Zandpoort) bezocht worden. Stadsgids Ludo Certiaens gidste de belangstellenden langs een historische stadswandeling. Tijdens de wandeling kwamen niet alleen militair erfgoed (poorten, vesten) en herdenkingsmonumenten aan bod, maar ook andere invalshoeken, zoals conflicten tussen erfgoed en andere belangen. Volgende week krijgen 500 scholieren de kans om de Herentalse monumenten te ontdekken.

Open Monumentendag 2011 in cijfers
Aan deze editie van Open Monumentendag namen 193 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen deel. 394 sites (monumenten, archeologische sites en landschappen) werden opengesteld.
De bezoekers konden daarnaast ook kiezen uit een aanbod van 462 activiteiten: tentoonstellingen, fietstochten, (geleide) wandelingen, bustochten, boottochten ...

Geen opmerkingen: