vrijdag 30 september 2011

Zilveren Vanessa

De Franse tekenaar Bernard Granger, alias Blexbolex, heeft het Gouden Penseel 2011 gewonnen voor het best geïllustreerde kinderboek. Hij krijgt de prijs voor het boek ‘Seizoenen’. De Zilveren Penselen gingen ook naar twee niet-Nederlanders. Vanessa Verstappen uit Herenthout is een van de winnaars.

Vanessa Verstappen, die tegenwoordig in Antwerpen woont, is bekroond voor haar maidenboek ‘Armandus de Zoveelste’, een sterk gewrocht van duivel-doet-al Dimitri Leue. Het boek combineert motieven uit ‘Doornroosje’ en ‘Sneeuwwitje’ met figuren en thema’s die doen denken aan Lewis Carolls ‘Alice in Wonderland’ en Paul Biegels ‘De tuinen van Dorr’.
‘Armandus de Zoveelste’ vertelt het verhaal van koning Armandus en zijn knotsgekke hofhouding. Nu zijn koningin Mariola geveld is door een ernstige ziekte en misschien wel zal sterven, wil de koning zijn koningschap opgeven.
Voor het sprookjesboek herschreef Dimitri Leue zijn gelijknamige theaterstuk, dat in december 2008 in première ging. Het theaterstuk, met o.a. Sien Eggers, Warre Borgmans, Kyoko Scholiers en Ann Miller in de hoofdrollen, kreeg destijds erg lovende kritieken. Ze waren zeker niet onterecht.

Primeur
Het is voor het eerst dat een buitenlandse tekenaar het Gouden Penseel wint. Die prijs kan oorspronkelijk alleen uitgereikt worden aan een Nederlandse illustrator. De jury, onder voorzitterschap van de directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes, vond dit jaar dat de drie mooiste boeken zijn geïllustreerd door buitenlanders. “Je kunt dan trouw aan het reglement de eerste prijs toekennen aan de nummer 4 - een Nederlander - maar de jury wilde het Gouden Penseel aan het allermooiste boek toekennen”, aldus de jury. En dat was dus ‘Seizoenen’ van de Fransman Blexbolex. De Zilveren Penselen gingen naar Vanessa Verstappen voor ‘Armandus de Zoveelste’ en naar Joëlle Jolivet voor ‘Kleur alles’.

Rijksmuseum
De Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, gingen naar ‘Avonturen van Baron von Münchhausen’ van achttien Nederlandse illustratoren, ‘De staart van meneer Kat’ van Tjalling Houkema en ‘Roodkapje was een toffe meid’ van Wendy Panders.
Tot en met 21 november zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam de originele tekeningen van alle winnaars van de Vlag & Wimpels, de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel 2011 te zien.

Geen opmerkingen: