vrijdag 28 oktober 2011

Fraudeur maakt grote sier met jacht en Ferrari

Om zijn liederlijke leven te kunnen leiden, zoog Herenthoutenaar Jan Mertens (43) zijn bedrijf Meresto leeg. De strafrechter veroordeelde hem bij verstek tot vijf jaar cel en verklaarde 1,8 miljoen euro verbeurd.

Mertens stampte in 1995 het Olense cateringbedrijf Meresto uit de grond. Het succes steeg de man al snel naar het hoofd. Hij was een vaste klant in de Kempense bordelen en had een zwak voor luxewagens.
Op 17 november 2006 ging de firma op de fles. Tientallen OCMW’s en bedrijven stonden voor de aanvoer van hun warme maaltijden in de kou. 35 mensen verloren hun job. Mertens bleek op grote schaal te hebben gefraudeerd. De man had negen wagens verduisterd, waaronder een Ferrari Marinello, een Jaguar X300 Daimler, een BMW X5 en een Mercedes 230 SL uit 1965. Met de centen van het bedrijf had hij ook een boot, een Chranchi Atlantique 40, aangeschaft. Kostprijs: 230.000 euro. Voor het onderhoud en de huur van een ligplaats moest de firma nog eens 304.000 euro neertellen.
Een Duitse spookfirma schreef voor 675.000 euro aan valse facturen uit. Mertens kocht dure schilderijen en maakte op kosten van de zaak exclusieve buitenlandse reizen. Een gedupeerde werknemer wist het destijds al: “Hoeren en tamboeren, het werd onze ondergang.”
De financiële put bedroeg 4,1 miljoen euro. De rechter legde de ex-zaakvoerder een beroepsverbod op van tien jaar en verklaarde 1,8 miljoen euro, waarvan 853.000 euro met uitstel, verbeurd. “Door zijn wanbeleid draaide hij iedereen een rad voor de ogen”, sprak de rechter. “Hij trakteerde zichzelf, zijn vrouw en zijn minnares met luxegoederen.”
Mertens gaat in verzet tegen de veroordeling. “Gelukkig word ik niet meteen opgepakt. Ik ga voor de vrijspraak. Meresto was een reus op lemen voeten. We hanteerden kleine marges en moesten lang wachten op ons geld”, zegt hij.
Het jacht was om klanten te lokken. “En mijn tweedehandse Ferrari heeft minder gekost dan een nieuwe Mercedes E.” (bron: Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: