Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren VOC Herenthout dreigt het slachtoffer te worden van het groeiend succes en dalende subsidies. “Op dit ogenblik moeten we zelfs rekening houden met een sluiting”, luidt voorzitter Eddy Vercammen vandaag de alarmbel in Het Nieuwsblad.
In 2008 werden in het VOC Herenthout zo’n 1.100 slachtoffers binnen gebracht. Het gaat om vogels en allerlei kleine dieren, zoals eekhoorns, egels en reeën, die na verzorging weer in de natuur worden vrijgelaten.
“Het ziet er naar uit dat we dit jaar ongeveer 2.200 slachtoffers of gemiddeld zo’n zes dieren per dag opvingen”, zegt Vercammen. “Ons opvangcentrum ligt naast en zelfs in de woning van onze medewerkster Mieke De Wit (Boeyendaal 74, n.v.d.r.). Door de aanhoudende drukte is vrijwel elke vierkante centimeter benut, zowel in het huis als in de tuin. Onze vrijwilligers moeten met vijf mensen verzorgingen doen in een ruimte die amper geschikt is voor twee mensen. Die toestand wordt langzaam maar zeker onhoudbaar. Het is allerminst gezond, niet voor de mensen maar ook niet voor de dieren.”
Net als een heleboel andere verenigingen in Herenthout kijkt ook het VOC al een tijdje uit naar een nieuwe locatie. “We hebben een gebouw nodig met wat grond er omheen. In theorie zou een boerderij soelaas kunnen bieden, maar de prijzen zijn ver boven ons budget. Bovendien zit er aan alle boerderijen ook nog een woongedeelde dat we in principe niet nodig hebben.”
Bijkomend probleem zijn de stijgende werkingskosten. Na de verhuis moet ook een permanentie gewaarborgd worden. Een taak die niet volledig op de rug van vrijwilligers kan geschoven worden. “Ook om voldoende betaald personeel in te zetten, ontbreken de middelen, zeker nu de overheid recent de schaar heeft gezet in de subsidies die we krijgen. Die zijn met ongeveer een kwart gedaald.”
Nog volgens Vercammen staat ook bij andere vogelopvangcentra in Vlaanderen - er zijn er een tiental - het water aan de lippen en zijn er acties in de maak. “Als er niets verandert, vrees ik dat we zullen moeten stoppen. De regels bepalen nu eenmaal dat we aangeboden dieren moeten opnemen. In de menselijke ziekenhuissector worden in drukke periodes wel eens opnamestops ingebouwd, maar dat is iets wat wij niet kunnen doen”, aldus nog Vercammen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten