zaterdag 21 januari 2017

Cultuurprijs gaat naar project rond ‘De Groote Oorlog’

Zopas werd tijdens een gala-avond in GOC Ter Voncke door schepen van cultuur Patrick Heremans en voorzitter van de Herenthoutse Cultuurraad Eddy Verschueren de 37ste Cultuurprijs uitgereikt. De Cultuurprijs 2016 gaat zoals verwacht naar ‘De Groote Oorlog’, met de nadruk op alle deelnemende actoren die hun steentje eraan hebben bijgedragen.

De verschillende nominaties voor (onderdelen van) het project werden samengenomen, zodat enkel een nominatie voor het totaalproject overbleef. De winnaar werd aangeduid tijdens de bestuursvergadering van 7 december en werd gekozen door een jury van veertien: zeven bestuursleden, aangevuld met zeven leden van de algemene vergadering. Uiteindelijk bleek geen stemming nodig: de winnaar werd in onderling overleg bepaald.
Heremans en Verschueren bedankten alle deelnemende verenigingen die van de herdenkingsperiode een ongekend succes maakten: Heemkring Sandelyn, Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, Sint-Ceciliakoor, Pieter-en-Pauwelkoor, Jubile, Sint-Lutgardiskoor, de scholen Klim-op, ’t Klavertje en De Luchtballon, KFC Herenthout, Levensloop, Jeugdatelier Matsijs, muziekacademie Herenthout, Kunstkring Toreke – Fotografie, Turnkring Blijf Jong en Muses In Motion.
De Herenthoutse herdenkingsperiode van De Groote Oorlog kende in november een waanzinnige slotweekend met 250 deelnemers aan de fakkeltocht naar aanleiding van 11 november en net geen 1.000 bezoekers voor de vier uitverkochte voorstellingen van het onvergetelijke ‘Ooit Weer?!... Nooit Meer!?’ Tijdens de gala-avond werd ook even teruggekomen op die voorstelling, onder andere met een video van het slotnummer. De trekkers Patrick Milbou (algemene leiding), Aline Lermytte (verantwoordelijke zang) en Don Dieltjens (verantwoordelijke beeld) ontvingen elk een ruiker bloemen.
Later op de avond wordt door de Cultuurraad ook nog de Trofee van Verdienste uitgereikt. Genomineerden hiervoor zijn Julien Renard en KFC Herenthout. De avond wordt afgesloten met de uitreiking van de Jeugdduim 2016. Jeugdraad Herenthout nomineerde hiervoor de jubilarissen Poco Crescendo (10 jaar) en Chiro Herenthout (50 jaar) en de eigen Afterschool-party ...

TERECHTE WINNAAR
Het project rond ‘De Groote Oorlog’ mag zonder meer een terechte winnaar genoemd worden. Een mening die ook gedeeld wordt door de Ieperse eerste schepen en provincieraadslid Jef Verschoore. De man zag zelfs gelijkenissen met hoe de herdenking in Ieper werd aangepakt. “Als ik jullie brochure bekijk, heeft ook Herenthout verschillende spelers aangehaald om de herdenking van de Groote Oorlog een zo breed mogelijk draagvlak te geven. Met concerten, tentoonstelling, poëzie en voorstellingen.” Verschoore loofde ook de boodschap die het Herenthoutse programma uitstraalt, een boodschap van vrede, hoop en verdraagzaamheid, zónder evenwel het trieste verleden te vergeten.
Het ‘deelnemersveld’ was dit jaar trouwens bijzonder sterk. Andere genomineerden waren Kunstkring Toreke - Beeldende Kunsten voor hun tentoonstelling in Het Rivierenhof, Jef Aerts voor het boek ‘100 jaar KFC Herenthout’, Christel Heselmans voor haar boek ‘In mildheid ontdooien’ over omgaan met zelfdoding en de Chiro voor hun eenmalige krant De Chirozondag, uitgegeven naar aanleiding van 50 jaar werking.

Geen opmerkingen: