woensdag 25 januari 2017

Trofee van Verdienste voor Julien Renard, Chiro wint Jeugdduim

Het voorbije weekend werden tijdens een gala-avond in GOC Ter Voncke de Cultuurprijs, de Trofee van Verdienste en de Jeugdduim uitgereikt. Dat de Cultuurprijs ging naar het project ‘De Groote Oorlog’, met de evocatie ‘Ooit Weer?!... Nooit Meer!?’ als speerpunt, kon u hier zaterdag al lezen. De twee andere prijsbeesten luisteren naar de namen Julien Renard en Chiro Herenthout.

Na de verwelkoming van publiek en genodigden door Stefan ‘fichebak’ Laenen en Magali Hoefkens, werd er ‘fake-live’ overgeschakeld naar de Molenstraat. We zagen schepenen Patrick Heremans (GBL) en Tine Witvrouwen (GBL) rondlopen op de site Verheyen, waar binnenkort ons nieuw Cultureel Centrum zal verrijzen. Ze overliepen per locatie wat er gaat gerealiseerd worden. Eén en ander had verdacht veel weg van een verkiezingsfilmpje. Na het laatste beeld kwamen Witvrouwen en Heremans door de zwaaideur van het GOC binnenlopen. Een beproefd concept dat eerder al eens door de Chiro werd gebruikt op een startavond.

SUCCESFORMULE
Voor de rest niets nieuws onder de winterzon. Cultuurraad en Jeugdraad hanteren voor de uitreiking van hun prijzen al enkele jaren de succesformule van een gala-avond, met o.a. muzikale intermezzo’s van een huisband, gastoptredens, grappige filmpjes van de winnaars van de vorige editie en de projectie van fictieve, licht satirische Wikipedia-artikels. Dit jaar zorgde het jeugdorkest van Fanfare Sint-Pieter voor de gastoptredens en kroop Jochem Turelinckx in de huid van Google-man. Met filmpjes geschoeid op de leest van ‘Wat als?’ kregen Matthias Van Soom en Steven Verschueren van de Jeugdraad de lachers op de hand.

DE GROOTE OORLOG
De 37ste Cultuurprijs ging zoals verwacht naar het project ‘De Groote Oorlog’, met de nadruk op alle activiteiten die tijdens de herdenkingsperiode WOI (30 september tot 13 november 2016) werden georganiseerd. Maar liefst 16 Herenthoutse verenigingen en organisaties werden daarmee in bloemetjes gezet: HK Sandelyn, Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, Sint-Ceciliakoor, Pieter-en-Pauwelkoor, Jubile, Sint-Lutgardiskoor, scholen Klim-op, ’t Klavertje en De Luchtballon, KFC Herenthout, Levensloop, Jeugdatelier Matsijs, muziekacademie Herenthout, Kunstkring Toreke – Fotografie, Turnkring Blijf Jong, en Muses In Motion. De nominaties voor verschillende onderdelen van het project werden trouwens samengenomen, zodat enkel een nominatie voor het totaalproject overbleef.
Op vraag van presentator Stefan Laenen verduidelijkte voorzitter Eddy Verschueren van de Cultuurraad hoe men tot de laureaat van de Cultuurprijs 2016 was gekomen. “De winnaar werd aangeduid tijdens de bestuursvergadering van 7 december en werd gekozen door een jury van veertien: zeven bestuursleden, aangevuld met zeven leden van de algemene vergadering. Uiteindelijk bleek geen stemming nodig en werd de winnaar in onderling overleg bepaald”, aldus Verschueren.
Met een terugblik naar de apotheose van de herdenkingsperiode, ‘Ooit Weer?! ... Nooit Meer!?’, werd het creatieve team achter deze voorstelling - bestaande uit Patrick Milbou, Aline Lermytte en Don Dieltjens - nog eens extra in de bloemetjes gezet. Andere genomineerden voor de Cultuurprijs waren Kunstkring Toreke – Beeldende Kunsten (voor hun tentoonstelling in Rivierenhof), Jef Aerts (boek ‘100 jaar KFC Herenthout’), Christel Heselmans (boek ‘In Mildheid Ontdooien’) en Chiro Herenthout (krant 50 jaar Chiro).

TROFEE VOOR VERDIENSTE
Julien Renard werd met de Trofee van Verdienste beloond voor een lange carrière van maar liefst 35 jaar als grimeur van de Herenthoutse stoeters. KFC Herenthout, dat vorig jaar o.a. uitpakte met een knappe tentoonstelling én een boek rond ‘100 Jaar KFC Herenthout’, bleek tijdens de telling van de stemmen geen partij voor deze levende legende. Julien liet in zijn dankwoord niet na om heel zijn team mee in de hulde te betrekken en bedankte de verantwoordelijken van Peer Stoet omdat ze hem zoveel jaren geleden de kans hadden gegeven zijn schminkkunsten uit te voeren.

CHIRO ALS JE ’T MIJ VRAAGT
De Jeugdduim tenslotte ging naar Chiro Herenthout. Wannes Bouwen bedankte iedereen die zich dag in dag uit, week na week inzet om de Herenthoutse jeugd een zorgeloze zondagnamiddag te bezorgen. Speciale aandacht was er uiteraard voor de eerder vermelde knappe historische Chiro-krant, die het redactieteam voor de gelegenheid in elke Herenthoutse brievenbus had gedropt. De jarige Chiro versloeg in de race naar de prijs Poco Crescendo (10-jarig jubileum) en de Afterschool Party van de Jeugdraad.Geen opmerkingen: