vrijdag 19 oktober 2018

Herenthit en de Nacht van het Kempens Erfgoed

Op vrijdag 19 oktober organiseren de verschillende Kempense erfgoedcellen, samen met heel veel partners, onder de noemer ‘Nacht van het Kempens Erfgoed’ meer dan 40 nocturnes. In onze gemeente grasduinen de plaatselijke Jan Delvaux & DJ Bobby Ewing in de Huirtuitse hitarchieven.

Gedurende het jaar zijn er heel wat momenten waarop je overdag erfgoedschatten, musea en monumenten kunt bezoeken. Eén keer per jaar, wanneer de dagen korter worden, krijg je in de Kempen de kans om ’s nachts Kempens toperfgoed te gaan beleven. “De Nacht van het Kempens Erfgoed bestaat al een paar jaar en we blijven groeien”, zegt Janna Lefevere van Erfgoedcel k.ERF. “Alle activiteiten zijn gratis. Er zijn expo’s, lezingen, open monument bezoeken, verhalenavonden, muziek, ...”

MEER DAN 40 NOCTURNES
Op meer dan 40 plaatsen in 23 Kempense gemeentes kun je deelnemen aan activiteiten waar volksverhalen, de Kempense liederenschat, museumcollecties, historische filmpjes, kunstschatten, archeologische vondsten, geklasseerde monumenten en tradities centraal staan. Het nachtelijke uur zorgt voor een unieke sfeer en bijzondere beleving. De afgelopen maanden werkten diverse vrijwilligers en de Kempense cultureel en onroerend erfgoeddiensten samen aan een gevarieerd programma waarin voor één nacht het erfgoed harder zal schitteren dan de sterren, met o.a. een nachtconcert in een kerk, vertellingen aan een oude molen, een kerkhofbezoek, een duik in de popmuziek van weleer, een latenightmuseumbezoek, retro filmavond of nocturne in een architectenwoning, ...

HERENTHIT
Met de zegen van Belpopkenner Jan Delvaux verdiepten Stefan Laenen en Jef Aerts zich voor de ‘Nacht van het Kempens Erfgoed’ in de Herenthoutse popgeschiedenis. Herenthit (***) - de naam werd bedacht door cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven - was oorspronkelijk alleen maar een voorstelling. Uiteindelijk was er zoveel materiaal voorhanden dat er ook een boek volgde.
Afgelopen woensdag vond in Torekensschool een try-outvoorstelling plaats. Te midden van een aantal singletjes, elpees en cd’s vertelden Laenen en Aerts het verhaal van de Herenthoutse popmuziek.
De muzikale reis van het duo begint - chronologisch gezien - ergens in de jaren 30 van de vorige eeuw met de zogenaamde café-chantants en eindigt in 2018 met ‘Heart in the Sea’, straks de eerste volwaardige worp van Stonepiler, het groepke van waard Yannick Cambré van Muziekkafee Titanic. Tussendoor passeert een hele rist Cambré’kes de revue, met in hun zog o.a. Anita, Sooi Meulemans, Sylvie Melodie, William Reven, Filip Goormans, dirigent Herman Engels, Kid Van Thienen, Pa(t)ria(rc)h, Newmoon, Carlo Cadini en Kristof VerWhite, de burgemeester van het Huirtuitse levenslied.
Uit het verborgene toveren Laenen en Aerts als apotheose de verloren gewaande Huirtuitse zoon Marco Reynders uit hun hoed. Voor zijn singletje ‘Liefste, ik heb aids’ betalen verzamelaars naar verluidt grof geld. Al valt 24 euro (vandaag gecheckt op Discogs eigenlijk best nog mee). Het plaatje krijgt de titel ‘heilige graal voor vinylfanaten’ toebedeeld.
Wat ons betreft zijn de 12 bladzijden in het boekje net iets te veel eer voor een louche figuur als Marco R. “Over het algemeen is Herenthout de laatste plek ter wereld waar ik ooit terug naartoe kom”, zegt de Makke resoluut. Wel, laat hem maar in het verborgene (zie gewezen bisschop Roger Roger Vangheluwe) blijven ...
Ook jammer: de Lux komt nauwelijks aan bod. Oké, Jef werkt nog altijd aan zijn boek over de legendarische rocktempel, maar wij hadden Belpop-gewijs toch liever een of twee verhaaltjes gehoord over de Lux dan op een foto te moeten zitten staren van een zingende boekhoudster. Die bovendien nooit zelf een plaatje heeft opgenomen!?!
Soit. Ondanks de alomtegenwoordige Khun Marc is Herenthit een meer dan onderhoudende voorstelling en leest het boekje lekker weg. De schoonheidsfoutjes (de stroeve overgangen in de powerpointpresentatie, het geluid dat niet altijd snor zit) die we links en rechts tijdens de try-outvoorstelling bespeurden, zullen er tegen vrijdag en zondag ongetwijfeld uit zijn. Wie Herenthit wil bijwonen, moeten we echter teleurstellen. De voorstellingen op 19 en 21 oktober zijn hopeloos uitverkocht. Het boekje ‘Herenthit’ is op het gemeentehuis te koop aan 15 euro.


Stefan Laenen en Jef Aerts tussen hun collectie plaatjes met een Huirtuitse link. Zowel voorstelling als boek kwamen tot stand op vraag van en werden ondersteund door Cultuurraad Herenthout. (Foto: Stijn Schroven).


Een van de curiosa in Herenthit is dit 45 toerenplaatje van de Houteldonkjes, met daarin leden uit Herenhtout, Bouwel en Grobbendonk. De tekst van b-kantje ‘Cowboy-song’ werd geschreven door de toen 10-jarige Ann Van Daele, nu apothekeres in de Molenstraat.


Het hoesje van Martin Vinckens ‘Karnaval in Herenthout’ werd getekend door ... Eddy Verschueren.

Het volledige programma van de ‘Nacht van het Kempens Erfgoed’ vind je op nachtkempenserfgoed.be. De activiteiten worden georganiseerd door Kempense musea, heemkringen, erfgoed- en toeristische diensten, patrimoniumbeheerders en allerhande socioculturele organisaties. De coördinatie van de Nacht van het Kempens Erfgoed gebeurt door de Kempense erfgoedcellen en onroerend erfgoeddiensten.

Geen opmerkingen: