Het Muziekkafee Titanic in de Molenstraat bestaat 45 jaar. Om dat te vieren nodigde de huidige waard Yannik Cambré afgelopen zondag al zijn voorgangers uit. “Ik ben de negentiende cafébaas van de Titanic”, weet Yannik, die de boekhouding netjes heeft bijgehouden.
Yannik heeft het alvast van geen vreemden. Zijn vader Peter, nu chef van La Taperia, stond van 1984 tot 1986 achter de tapkranen van de Titanic. Samen met hem behoren Johan ‘Jakke’ De Kepper en Lieve De Beuker, die in de periode 1978-1980 het café openhielden, tot de echte anciens.
“Het was een mooie tijd”, meent Johan. “Iedereen ging toen werken vanaf zijn vijftiende en iedereen had geld. Het waren nog hoogdagen voor de diamantsector. Vaak hadden de klanten nog diamanten op zak als ze op café gingen. En dan lieten ze al wel eens iets vallen. Niet dat er dan paniek was, maar dan moesten we toch met de borstel vegen tot het laatste steentje opnieuw gevonden was. Gelukkig zag je die snel liggen.”
DANCING VENUS
Maar laten we even teruggaan naar het begin van den Titanic. Willy Heylen en Christiane Aerts waren in 1973 de eerste uitbaters. Zij toverden Dancing Venus om tot café Titanic. Wat aanvankelijk een gewoon café was, veranderde eind jaren 70 door toedoen van de Johan ‘Jakke’ De Kepper in een bruine kroeg. “Wij hebben het behangpapier verwijderd en waren de eersten die de muren van een laagje verf voorzagen”, herinnert Jakke zich. “Ik draaide de betere rockplaten en vanaf toen kregen we vooral jongeren over de vloer.”
KLASSIEKERS
Al bleef de jukebox uit de beginjaren trouw op post. ‘Spanish Stroll’ van Mink DeVille, ‘Piece of the Rock’ van Mother’s Finest en ‘A Real Mother For Ya’ van Johnny Guitar Watson groeiden uit tot ware Titanic-klassiekers. Er was een schakelaar achter de toog om te vermijden dat én de jukebox én de gewone installatie samen muziek bleven spuien.
Wim Engels en Jen Erens (uitbaters van 1980-1982) bewaren ook goede herinneringen aan hun tijd achter het roer van de Titanic. “We hadden een hond die Mink heette, naar Mink DeVille. Die is door de klanten ooit eens met bier dronken gevoerd. We waren vaak tot ’s morgens open maar op zondag waren er ook steevast heel wat vroege klanten die zogezegd naar de mis gingen.”
WAUTERS & CO
In de gloriejaren van De Lux gebeurde het meermaals dat artiesten nadien nog de kroeg bezochten. Ook Wim ‘Piet’ Bierinckx (2000-2002) kan erover meespreken. “Ik wilde zelf nog eentje gaan pakken en had alles opgeruimd en de afwas gedaan met nog één man in het café. Dan zwaaide plots de deur open en dorpsgenoot Herman Cambré kwam binnen. Hij was toen de drummer van Clouseau. Hij had Koen Wauters bij. Het nieuws dat Koen Wauters in den Titanic zat, ging snel het dorp rond. Tien minuten later zat het stampvol.” Den Herre is trouwens absolute recordhouder met meer dan vijf jaar achter de tapkranen, verdeeld over twee ambtstermijnen en evenveel ... vrouwen.
NIET VEEL VERANDERD
Negen lustrums Muziekkafee Titanic. Het is wat. Maar bijna was de kroeg er niet meer geweest. “Veel mensen in Herenthout zullen zich de grote brand in het stoetmagazijn herinneren”, zeggen Koen Dercon en Marjan Dens (1994-1998). Rook en waterschade waren hun deel.
Veel is er in den Titanic door de jaren heen niet veranderd. Koen Dercon was wel de man die de caféoppervlakte van den Titanic destijds zowat verdubbelde. Toen hij de doorgang naar de wc’s veranderde, kreeg de kroeg een voorste en een achterste gedeelte. En toen Yannik een jaartje geleden het roer overnam, werd die binnenmuur gesloopt en den toog verplaatst zodat het café helemaal werd opengetrokken.
VINYL SUNDAYS
Gezelligheid, sfeer en muziek blijven belangrijk in het café. “Af en toe organiseren ze hier Vinyl Sundays”, weet een van de stamgasten. “Dan mag je je eigen elpees meebrengen die hier dan worden gespeeld. En dat is altijd prettig.” De eerstvolgende Vinyl Sunday vindt plaats op zondag 6 januari 2019. (Bron: Het Nieuwsblad)
Huidig Titanic-kapitein Yannik Cambré en vriendin Liene Serneels.
Tien van de vijftien cafébazen verzameld op één kiekje bij de viering van 30 jaar Titanic in 2003. (Foto Louis Verbraeken)
De kroeg versleet tijdens de voorbije 45 jaar dus negentien cafébazen. Dat er zo vaak andere gezichten achter de tapkraan stonden, had alles te maken met de toenmalige wetgeving. “Wie gedurende twee jaar cafébaas werd, bleef met alle papierwerk in orde en kon achteraf zonder problemen weer voor een baas gaan werken”, weet Jan De Kepper (vooraan rechts op de foto). (Foto: Marc Peeters)
Dancing Venus in de Molenstraat! In het raam een affiche van de film ‘Les Fleurs du soleil’ (‘I girasoli’) van Vittorio De Sica uit 1970, met o.a. Sophia Loren en Marcello Mastroianni, die destijds werd gedraaid in De Toekomst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten