Het sorteren van groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt vanaf 1 januari 2019 een pak eenvoudiger. Vanaf dan is immers alle composteerbare keukenafval toegelaten in de groene gft-container. Dat betekent dat er naast groenten en fruit, ook vlees- en visresten, eieren, kaas ... in de container mogen. Deze vereenvoudigde sorteerregels zullen de hoeveelheid restafval en dus ook de afvalfactuur doen dalen. Er wordt minder afval verbrand, wat dan weer goed is voor het milieu.
De sorteerregels voor gft-afval waren aan herziening toe. Materialen zijn immers van samenstelling veranderd, net als de inzichten in de verwerking van gft.
Tot op heden zijn vlees- en visresten niet toegelaten in gft. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom. Hierdoor kan de inzameling van GFT-afval uitgebreid worden tot quasi alle keukenafval. De gft-sorteerregels worden dus vanaf 1 januari 2019 sterk vereenvoudigd en het sorteren van gft wordt een stuk gemakkelijker.
GOEDKOPER EN DEURZAMER
Jaarlijks sorteren Vlamingen ongeveer 268.000 ton gft-afval dat huis-aan-huis opgehaald wordt. Van het afval wordt compost, een ideale bodemverbeteraar, gemaakt en bovendien kan er nog groene energie uit gewonnen worden. Méér gft betekent minder te verbranden restafval, wat een besparing inhoudt op de afvalfactuur, zowel voor de gemeenten als voor de burgers.
NIEUWE GFT-SORTEERREGELS
Vanaf 1 januari 2019 mag je de volgende zaken wel bij het gft sorteren: keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen ...), vaste zuivelproducten (bv. kaas), eieren en eierschalen, mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn ...).
Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer in het gft. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen bevatten. Papieren koffiefilters zijn wel nog steeds toegelaten. Ook voor thuiscomposteren blijven de sorteerregels ongewijzigd.
Regelmatig worden fruitstickers, plastic bloempotjes, plastic zakjes en oorstokjes uit het gft gehaald. Deze mogen zeker niet in het gft!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten