Eind 2010 werd de vzw Reuzen in Vlaanderen boven de doopvont gehouden met als doel het promoten en bevorderen van de reuzencultuur in Vlaanderen en Brussel. Samen met LECA vzw werd vervolgens het Erfgoedzorgplan Reuzencultuur uitgewerkt, wat in 2015 leidde tot de erkenning en opname van de Vlaamse reuzencultuur op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Met deze beslissing bevestigde Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz de reuzencultuur als één van de meest gedragen en oudste tradities in Vlaanderen. Hierdoor kregen de vele honderden reuzengilden die Vlaanderen rijk is, officiële erkenning voor hun dagelijkse inzet voor het levend houden van deze unieke traditie.
VOORWAARDEN
Om toe te kunnen treden moesten steden en gemeenten aan enkele voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de reuzengilde (vereniging) door de gemeente cultureel erkend worden. Dit kan als cultureel ambassadeur of als lid van de lokale cultuurraad. Bovendien moet de reus als kind van de gemeenschap actief deelnemen aan het socioculturele leven van de gemeente. Tot slot moet de reuzengilde het Erfgoedzorgplan voor de reuzencultuur in Vlaanderen onderschrijven.
Op 16 januari 2018 ondertekende het Herenthoutse bestuur de Intentieverklaring Reuzenvriendelijke gemeente, waarbij ze reuzengilde Peer Stoet en zijn reus erkende als cultureel ambassadeur van Herenthout. Bovendien zetelt Peer Stoet vzw al lang in de cultuurraad van Herenthout. Hiermee wordt aan voorwaarde één voldaan.
Peer Stoet participeert aan diverse carnavalstoeten en vele andere carnavalsgerelateerde activiteiten, optochten, neemt de rol op van mascotte van de stoet (en bij uitbreiding van de gemeente) ... Hij maakt dus overduidelijk actief deel uit van het socioculturele leven in onze gemeente waardoor ook aan voorwaarde twee wordt voldaan.
Eind vorig jaar onderschreef Gunter Nevelsteen, voorzitter van carnavalsvereniging Peer Stoet vzw, het erfgoedzorgplan zodat aan alle drie de voorwaarden wordt voldaan. “We mogen nu met veel trots bekendmaken dat we het label van Reusvriendelijke gemeente behaald hebben. Peer Stoet is hiermee erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed!”, klinkt het.
OVER REUZEN EN PEER STOET: EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Sinds mensenheugenis spreken reuzen al tot de verbeelding. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze bijzondere figuren wereldwijd in tal van volksverhalen en sprookjes opduiken.
In de Christelijke en Joodse leer is de sterke reus Goliath, die door David werd verslaan, wellicht de bekendste. Ook in de Griekse mythologie komen reuzen voor, zoals bijvoorbeeld Atlas die de wereld op zijn schouders draagt.
In veel van die verhalen staan reuzen symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. Reuzen stellen soms helden, goden of helpers voor, maar kunnen evengoed ook monsters zijn. Eigenlijk zijn ze de belichaming van universele thema’s zoals angst, macht, religie en cultuur. Meer weten over reuzen? Volg deze bladwijzer.
Een eerste afbeelding van onze Huirtuitse reus is terug te vinden op het programma van de vastenavondstoet van 1933. De afbeelding werd nadien geregeld uitgebeeld in de carnavalstoet. De toeschouwers spraken van een oud peerke. In 1972 werd de naam van de vereniging officieel Peer Stoet. Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan in 1992 werd er besloten om de afbeelding driedimensionaal te maken ter grootte van een reus. Drie jaar later sloeg het noodlot toe en ging de reus samen met het kledingmagazijn in vlammen op. Gelukkig waren de plannen nog beschikbaar en kon er direct gestart worden aan een nieuwe reus, die er de volgende stoet al bij was. Onze stoet wordt ieder jaar officieel op gang getrokken door onze reus Peer Stoet.
WIST-JE-DATJES
- De reus is 3,7 meter en weegt 50 kilo.
- Het hoofd is vervaardigd door kunstenaar Rik Van de Wouwer.
- De romp is gemaakt door KosH Herentals.
- Het gebruikte materiaal voor hoofd, romp en armen is polyester.
- De reus draagt een zwarte pitteleer, wit hemd met das, zwarte bolhoed en trombone in de hand. De kledij is gemaakt door eigen naaisters.
- De reus draagt speciale pins van de vereniging bv. 100-jarig bestaan, 121-jarig bestaan, ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten