In de tentoonstellingsreeks ‘Hemel op Aarde’ vertelt Kempens Karakter het verhaal van religieuze gebouwen. Op 22, 23 en 24 februari 2019 strijkt ‘Hemel op Aarde’ neer in de Sint-Gummaruskerk in de Vonckstraat.
Het Huirtuitse luik van ‘Hemel op Aarde’ schetst de evolutie van de Sint-Gummaruskerk: van kerk tot tekenschool, van klas tot concertzaal. Waan je terug op de schoolbanken in onze ‘klas van toen’ die werd nagebouwd door Heemkring Sandelyn, herbeleef de renovatie van de kerk of schuif op zondag aan voor een uniek concert van Blisscraft, met Christien Carré (piano) en Filip Van Laer (percussie).
De tentoonstelling is op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari doorlopend te bezichtigen tussen 13 en 17 uur en op zondag 24 februari tussen 13 en 15 uur. De expo is vrij toegankelijk, enkel voor het concert op zondag 24 februari (15 uur) betaal je 8 euro inkom.
HISTORIEK
Schoolgebouw, het is slechts één van de vele invullingen die het Sint-Gummaruskerkje in haar rijkgevulde geschiedenis kreeg. Parochiekerk ook, en daarvan gaan de sporen zeer ver terug in de tijd.
De Sint-Gummaruskerk was waarschijnlijk de oorspronkelijke parochiekerk van Herenthout. Vóór 1800 waren er in Herenthout twee parochies, namelijk Sint-Pieter en Sint-Gummarus. De oudst gekende sporen betreffende het bestaan van de Sint-Gummarusparochie klimmen op tot 1427, maar de kerk moet zeker veel ouder zijn.
Wegens bouwvalligheid van de toenmalige constructie werd circa 1550 een nieuw koor gebouwd; vermoedelijk nogmaals verbouwd circa 1774. In 1803 werd de kerk ontwijd ten voordele van de Sint-Pietersparochie en omgebouwd tot opslagplaats en later - in 1820 - ingericht als gemeenteschool, vandaar de benaming ‘Torekensschool’.
Vesperschool kan je tot op de dag van vandaag lezen boven de doorgang in de Leopoldstraat. Eethuis zal je op geen enkele officiële lijst aantreffen maar het Rode Kruis serveerde hier wel degelijk krakende mijnheren en braderijpannekoeken zonder tussen -n-. Om maar te zeggen dat je het pand nauwelijks een gebrek aan multifunctionaliteit kan verwijten. Momenteel wordt de kerk - of is het nu toch een kapel? - gebruikt voor culturele activiteiten.
RESTAURATIE
Het startschot voor de algemene restauratie, naar een ontwerp van architect F. Vergauwen van Groep Infrabo, weerklonk op 18 oktober 1999. De werkzaamheden duurden tot 2000. Fotograaf Staf Palmans (Herentalsesteenweg) legde de werken van de eerste tot de laatste dag met zijn Kodakske vast op de gevoelige plaat. Zo’n driehonderd drukken op de knop en ettelijke uren selectiewerk later kon hij in 2001 zijn overzicht presenteren. Niet in het eerste het beste zaaltje maar uitgerekend in het onderwerp van zijn reportage: de Sint-Gummaruskerk. Het leverde hem een jaar later terecht de Cultuurprijs op. Het zijn die beelden die volgend weekend in een unieke beeldcarrousel opnieuw tot leven zullen komen ...
(Bronnen: De Nieuwe Schakel; Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Sint-Gummaruskapel, geraadpleegd op 16 februari 2019)
Torekensschool in de stijgers. (Foto: Staf Palmans)
Torekensschool in al zijn glorie (Foto: Staf Palmans)
De tentoonstellingenreeks ‘Hemel op Aarde’ is een realisatie van Land van Nete en Aa, een intergemeentelijke samenwerking voor onroerend erfgoed tussen de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar. Het volledige programma vind je op kempenskarakter.be.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten