woensdag 6 maart 2019

Broodje cultuur

Eind vorig jaar pakte toenmalig burgemeester Patrick Heremans (GBL) nog uit met het nieuws dat de deputatie van de provincie Antwerpen had beslist om het licht voor de site Verheyen op groen te zetten. Cultuurminnend Herenthout hoopte toen dat de eerste spadesteek nog voor het bouwverlof de grond in zou gaan. Vorige week klonk op de algemene vergadering van de Cultuurraad echter een ander verhaal.

Op 22 november was de gemeente inderdaad uitgenodigd om haar standpunt te verduidelijken aan de adviescommissie in de twee beroepsprocedures die tegen de vergunning voor de site Verheyen werden ingesteld. En uiteindelijk heeft de deputatie de vergunning ook goedgekeurd.
“Er is echter tot begin maart de eventuele opstart van een hogere beroepsprocedure mogelijk. Daarna kan het nog een tijd duren voor de gemeente hiervan op de hoogte wordt gesteld”, aldus schepen Willy Torfs (Eenheid). De schepen verduidelijkte dat het bestuur een aantal grote projecten (waaronder Verheyen) aan het (her)evalueren is, en dat het desgevallend keuzes zal maken en prioriteiten moet stellen.

EN DAAR KOMT ZAAL LUX PLOTS IN BEELD
De vraag die op ieders lippen brandde: wanneer is er dan meer duidelijkheid hierover? “Zeker niet het eerste half jaar, eerst moet er een meerjarenplan zijn”, antwoordde schepen Torfs. “Is het bestuur ook alternatieven aan het bekijken?”, wou iemand weten. Torfs antwoordde bevestigend. “Er is een alternatieve piste die bekeken wordt, één waarin Zaal Lux een rol speelt. Maar dat is nog in een zeer pril stadium. Dat hypothetische project zou er niet komen samen met Verheyen. Er wordt een keuze gemaakt, uiteraard ook mee ingegeven door budget.”

WAT MET DE CULTUURRAAD?
Ook voorzitter Eddy Verschueren had een vraag voor schepen Torfs. Hij wou weten wat er met de Cultuurraad -en bij uitbreiding met de andere gemeentelijke adviesraden- gaat gebeuren in de toekomst.
“Vanwege de wetgever is nu enkel de GECORO (ook de Jeugdraad is een verplicht adviesorgaan, n.v.d.r.) in die vorm nog verplicht”, anticipeerde cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven. “Inspraak en participatie blijven evenwel verplicht en worden zeer belangrijk geacht.”
Schepen Willy Torfs gaf vervolgens aan dat het bestuur momenteel nog aan het evalueren is hoe de inspraak en participatie in Herenthout zal verlopen en hoe de adviesraden worden georganiseerd. “In de meeste Vlaamse gemeentebesturen wordt (of is) nu de oefening gemaakt om de adviesraden al dan niet te heroriënteren. Zo komt er in de vier andere Neteland-gemeenten (Herentals, Olen, Grobbendonk en Vorselaar, n.v.d.r.) vrijwel zeker een vrijetijds- of gemeenschapsraad.”
“Moeten we nu snel werk maken van ons robijnen jubileum?”, wou Verschueren nog weten. Schepen Torfs stelde de voorzitter gerust. “Die hervormingen zijn nog niet voor morgen.”


De kans dat er een podiumzaal op de site Verheyen komt, lijkt plots veraf ...

Geen opmerkingen: