vrijdag 20 september 2019

Beeldje bij beeldje

Twee jaar na ‘Post voor Compostela’ is kankeronderzoeker Johan Swinnen onder de noemer ‘Beeldje bij beeldje’ begonnen aan een nieuwe looptocht. Centraal in deze tocht staat de verbondenheid tussen mensen - in het bijzonder kankerpatiënten - en zij die om hen geven. Kleine beeldjes gemaakt van klei, symboliseren deze verbondenheid.

“Elke dag weer ontmoet ik mensen met hun eigen verhaal”, weet Swinnen, die op 29 augustus aan zijn looptocht begon. “Verhalen van kankerpatiënten vol moed, geloof en kracht, maar ook van aftakeling, eenzaamheid en verlies. Vele verhalen kleven aan mijn huid. Hoewel ik mezelf beloofde nooit meer ‘iets zots’ te doen, groeide de nood om opnieuw mijn loopschoenen aan te trekken. Een beetje voor mezelf, maar vooral voor al die mensen uit die verhalen.”
Wie dat wil, kan een beeldje aan iemand opdragen waardoor het een naam krijgt. Voor elk beeldje zal Johan een eindje lopen. Zo verbindt hij de namen met elkaar en zet hij zijn tocht verder, ‘Beeldje bij beeldje’.

DESTINATION UNKNOWN
Johan wil elke dag tot 100 km lopen. Zijn eindbestemming blijft nog onbekend en hangt af van het aantal opgedragen beeldjes. Alle beeldjes worden met de armpjes tegen elkaar samen gezet in een etalage op de Bondgenotenlaan 81 in Leuven (voorheen Huis Delsart). Zo ontstaat één groot symbool van verbondenheid. Na de tocht worden de beeldjes bezorgd aan wie ze opgedragen werden.
Tijdens zijn tocht zet Johan ook een aantal projecten in de kijker, waaronder de vele initiatieven van Kom op Tegen Kanker voor jongeren met kanker (AYA Movement, Kanker Counteren, Buddywerking, Ontmoetingsdagen, Vakantieweek), de 100km-run, Entrée, Kanker en Werk, het Leuvens kankerinstituut en de Stichting tegen Kanker.
Je kan de looptocht van Johan dag na dag volgen. Via de icoontjes kan je foto’s en filmpjes bekijken en zie je de verzameling beeldjes in Leuven aangroeien. Je komt ook te weten voor wie hij vandaag loopt.


‘Beeldje bij beeldje’ is een solidariteitsactie waarbij de verbondenheid tussen kankerpatiënten en de maatschappij centraal staan.


Voor elke naam die wordt opgegeven, wordt een kleien beeldje geplaatst in een etalage in Leuven.

Geen opmerkingen: