dinsdag 1 oktober 2019

Turtles and Baobabs

Wanneer u dit leest, zit het Herenthoutse gezin Van Dyck-Granaas in een vliegtuig richting Madagaskar. Ze zullen gedurende een trip van drie maanden verschillende projecten ondersteunen op het eiland Madagaskar. Allemaal onder de noemer ‘Turtles and Baobabs’.

Bram Van Dyck (34), vrouw Kristina Granaas (36), zoon Matti (11) en dochter Sara (8) zullen op Madagaskar deelnemen aan ver uit elkaar liggende activiteiten om de plaatselijke bevolking een hart onder de riem te steken. Staan onder meer op het programma: zeekomkommers plukken, helpen op de boerderij en de populatie zeeschildpadden beschermen tegen rovers. “We zaten al vele jaren met grote reisplannen in ons hoofd”, vertelde Bram begin september in Het Laatste Nieuws. “Uiteindelijk vonden we dat nu de tijd rijp was om met het gezin de stap te wagen. Met ons vier zullen we het hele eiland doorkruisen gedurende drie maanden en op plekken verspreid over Madagaskar deelnemen aan projecten. We zijn sinds een jaar bezig met het uitzoeken van de projecten, met de insteek dat ook onze kinderen eraan kunnen deelnemen.”

ZELF LES GEVEN
Dat Bram en Kristina hun kinderen kunnen meenemen, maakt het avontuur nog leuker. Maar wat met de school? “Kinderen hebben in ons land geen schoolplicht maar leerplicht”, weet Bram. “Op deze manier kunnen we hen zelf voorzien van onderwijs wanneer we op reis zijn. De leerkrachten van onze kinderen gaven ons reeds de nodige info over hetgeen hun leerlingen gedurende de drie maand-durende reis moeten kennen. Aan de hand hiervan kunnen we perfect zelf de nodige leerstof meegeven met onze zoon en dochter. Ik kijk er eigenlijk naar uit om zelf les te kunnen geven aan mijn eigen kinderen.”

OVER ZEEKOMKOMMERS EN SCHILDPADDEN
De reis start in het noorden waar het gezin zal deelnemen aan de bescherming en de heraanleg van koraalriffen die jammer genoeg sneller en sneller afsterven. “Op verschillende manieren gaan we bij dit project op zoek naar alternatieven om de zee en haar habitat te beschermen”, zegt Bram. “Er wordt onder andere op zoek gegaan naar manieren om de zeevisserij in te dijken. Een voorbeeld hiervan is dat er voor de plaatselijke bevolking zeekomkommers gekweekt worden, deze zullen we dan ook mee gaan plukken in het water. Door zeekomkommers te eten zwakt de consumptie van vis af en zo kan het visbestand beetje bij beetje aangroeien.”
Later gaat het gezin mee helpen op enkele centraal gelegen boerderijen op het eiland en zal het de stranden in het zuiden mee opruimen. Ook het beschermen van zeeschildpadden tegen rovers, die het op de eieren van de dieren gemunt hebben, staat op het programma. “De eieren van de zeeschildpad zijn een gegeerd iets bij de rovers omdat ze er op de markt grof geld mee kunnen verdienen”, weet Bram. “Omwille hiervan neemt de populatie aan zeeschildpadden in deze gebieden aanzienlijk af. Door de dieren en hun eieren te beschermen zal het aantal zeeschildpadden rondom het eiland terug aandikken.”
Op het einde van hun reis vaart het gezin mee met een boot die de kleinere eilandjes rondom Madagaskar bezoekt. Dit schip voorziet de plaatselijke bewoners van de nodige medicijnen en allerlei andere levensnoodzakelijke spullen. (Bron: Het Laatste Nieuws)


Foto: Peter Vanderveken

Geen opmerkingen: