woensdag 11 maart 2020

Tijdelijke sluiting dienstencentrum Huis Driane

Om verdere verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan, neemt de Vlaamse overheid extra maatregelen. De lokale dienstencentra, waaronder ook Huis Driane, sluiten vanaf donderdag 12 maart hun deuren. Deze regeling geldt voorlopig tot en met maandag 13 april 2020.

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken gelden er sinds vandaag nieuwe richtlijnen voor de hele bevolking. Die gaan verder dan de bestaande hygiënische voorzorgsmaatregelen. De federale overheid wil op die manier kwetsbare groepen beschermen en de juiste zorg voor hen garanderen.
De algemene richtlijnen zijn: vermijd situaties waar veel mensen samenkomen en verminder contacten tussen een mogelijk besmette persoon en gezonde personen. De richtlijnen gelden voor minstens 1 maand, met herziening op 31 maart.

WAAROM DEZE MAATREGELEN?
In de verdere strijd tegen het coronavirus ligt de eerste focus op het beschermen van mensen die de grootste risico’s lopen. Vooral ouderen vallen onder deze groep. De lokale dienstencentra organiseren heel wat activiteiten voor senioren, waaronder ook kwetsbare ouderen voor wie het risico op besmetting met het virus reëel is. Bij hen kunnen de gevolgen van een besmetting met het virus ernstig zijn.

WAT BETEKENT DIT CONCREET?
Het lokaal dienstencentrum gaat tijdelijk dicht. “Dit betekent dat activiteiten, cursussen, maaltijden in het dorpsrestaurant, vormingen ... die wij organiseren, tijdelijk niet kunnen doorgaan. Ook de activiteiten op verplaatsing of in open lucht worden geannuleerd. Denk maar aan de wandeling, het kaarten, de bingo, het paasontbijt, de taallessen, het bloemschikken, de petanque, de uitstapjes, de boodschappendienst ...”
De deuren van alle lokalen van het lokaal dienstencentrum gaan vast, dus ook van de cafetaria en de wassalons. Bezoekers moeten zich via de parlofoon melden. De gebruikers van het dorpsrestaurant kunnen verpakte maaltijden om zelf op te warmen aan huis laten leveren.

SPOEDOVERLEG
Gisteren heeft de federale regering geadviseerd om indoor-evenementen met meer dan 1.000 mensen niet meer te laten doorgaan om de verspreiding van het coronavirus in ons land zoveel mogelijk tegen te gaan en te vertragen. Ook roept ze bedrijven op om personeel te laten telewerken. Scholen blijven voorlopig gewoon open. Wel krijgen die het advies om schoolreizen en eetfestijnen niet te laten plaatsvinden. Het advies van de regering geldt voorlopig tot eind maart.
Voor viroloog Marc Van Ranst is het duidelijk: alle evenementen moeten verboden worden. En bij uitstek die waar ouderen en jongeren samenkomen, zoals bijvoorbeeld schoolfeesten. “Als de politiek dit niet gezegd krijgt, dan moet ik het doen”, vertelt hij aan De Morgen.
Vanavond is er een overleg tussen de provinciegouverneur en alle burgemeesters, noodplanningscoördinatoren en communicatieverantwoordelijken van de provincie, waarop ook Herenthout zal vertegenwoordigd zijn. Morgenvoormiddag worden alle richtlijnen en te nemen maatregelen specifiek voor onze gemeente besproken.

STAND VAN ZAKEN
In België zijn er momenteel 314 besmettingen vastgesteld, van wie er drie mensen overleden zijn. Vooralsnog moet u zich geen grote zorgen maken. Maken we ons dan niet té druk? Eigenlijk niet: er is nog zoveel onbekend over het virus, dat indijken de enige optie is.

VRAGEN?
Tijdens de sluiting van het dienstencentrum Huis Driane blijft het loket wel geopend op de normale openingsuren. Heb je vragen of zit je met een probleem waar je geen oplossing voor hebt? Neem contact met de medewerkers van het loket via 014-50 77 11 of e-post en zij zoeken samen met jou naar een oplossing. (Bronnen: Herenthout.be, De Morgen, BELGA)


Heb je vragen over het Corona-virus? Meer info op info-coronavirus.be, 0800-14689 en info-coronavirus@health.fgov.be.


Minister van Volksgezondheid Maggie De Block blijft voorlopig niet in haar kot maar bracht samen met koning Filip een bezoek aan Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid in Ukkel. (Beeld BELGA)

Geen opmerkingen: