woensdag 15 april 2020

Coronamaatregelen verlengd tot 3 mei

Wat algemeen verwacht werd, is zopas door premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd: de huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 3 mei. Tuincentra en doe-het-zelfwinkels mogen wel terug hun deuren openen onder zelfde voorwaarden als voedingswinkels. Bezoekers moeten wel “op veilige afstand van elkaar blijven.”

Ook voor bewoners van woon-zorgcentra en centra voor mensen met een beperking is er goed nieuws. Zij zullen opnieuw bezoek mogen ontvangen. Het gaat om één aangeduide persoon, die al twee weken geen symptomen heeft.

Festivals tot 31 augustus afgelast
De organisatoren van festivals vroegen begin april duidelijkheid en krijgen die nu ook. Zij die nog de stille hoop koesterden om deze zomer toch nog een festivalletje mee te kunnen pikken, kunnen die meteen opbergen. “Er staat nu al vast dat er tot 31 augustus geen massa-evenementen zullen plaatsvinden, zoals festivals”, zegt Wilmès.
Of dit ook wordt doorgetrokken naar kleinschalige evenementen is niet meteen duidelijk. Men moet het begrip ‘massa-evenement’ nog definiëren. Toch zou het best eens kunnen dat de 11 en 21 julivieringen deze zomer eerder een formele invulling gaan krijgen. Ook wat de Parkfeesten en de Herenthoutse braderij betreft, is het voorlopig dus nog even koffiedik kijken.

Mondmaskers
Viroloog Marc Van Ranst benadrukte gisteren - en hij deed dat niet voor het eerst - dat bij de afbouw van de lockdown het dragen van mondmaskers in het openbaar wellicht een belangrijke rol zal spelen. De Nationale Veiligheidsraad treedt Van Ranst hierin bij. “Naarmate de maatregelen worden afgebouwd, zullen stoffen maskers worden aanbevolen voor elke situatie waar geen veilige afstand kan behouden worden. Daarvoor zal een collectieve inspanning nodig zijn, waaronder een opstart van nationale productie.”
Wilmès benadrukt echter dat mondmaskers nooit een garantie zullen zijn. “Ze kunnen de hygiënemaatregelen of het afstand bewaren niet vervangen!”

Boetes
De basisregels blijven dus onveranderd tot en met 3 mei en moeten absoluut gerespecteerd worden. “Deze algemene regels zijn bij iedereen bekend, of dat zouden ze moeten zijn. De politie zal overtredingen blijven beboeten”, klinkt het.
Jammer genoeg houdt niet iedereen zich aan de regels. Zo was een groot paasfeest met dertig man, gezellig aan de barbecue in een tuintje in Gistel, afgelopen weekend het absolute dieptepunt.
Ook in onze regio liet men her en der de teugels vieren. En dat bleef niet zonder gevolgen. Zo hebben de acht controleploegen van de lokale politie Neteland tijdens het paasweekend 26 mensen beboet die de opgelegde regels overtraden. Zij moesten elk 250 euro betalen, ofwel onmiddellijk via betaalterminal of QR-code, ofwel binnen de 15 dagen via overschrijving. Vijfentwintig boetes werden opgelegd wegens het overtreden van het samenscholingsverbod, eentje wegens een niet- essentiële verplaatsing. En ja: ook in Herenthout waren er politietussenkomsten nodig ...


Volgende week wordt er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd met als doel de volgende stap in de afbouw van de maatregelen nader uit te werken. “Ons doel is om dat vanaf begin mei te organiseren. Het moet duidelijk zijn dat dit een gradueel proces zal zijn dat gebaseerd is op de adviezen van de wetenschappers”, aldus Wilmès. (Archiefbeeld: premier.be)

Geen opmerkingen: