woensdag 22 april 2020

Getal van de dag: 2.300

“Het geeft heel wat genoegdoening om in deze rare tijden iets te kunnen doen waar mensen echt iets aan hebben.” Dat zeggen dorpsgenoten Simonne Mertens, Kelly Wouters, Chris Buts en Marie-Louise Van Gossum op de nieuwssites van de Mediahuis-kranten. De buurvrouwen hebben de voorbije weken maar liefst 2.300 mondmaskers gemaakt.

Om een en ander tot een goed einde te brengen, hebben de dames een taakverdeling opgesteld. Chris Buts: “Ik knip de maskertjes op maat en dan gaan de lapjes stof naar Simonne voor het stikken van de randen. Kelly of Marie-Louise pikken ze dan op om verder te plooien, af te speten en de elastieken te bevestigen. Met het naaimachine legt Simonne de laatste hand aan de maskertjes. Ieder van ons werkt dus thuis en we hebben ook een systeem uitgewerkt waarbij we elkaar niet moeten ontmoeten om de maskers uit te wisselen.”
Op het aantal uren dat ze dagelijks aan hun project besteden, kunnen de dames niet meteen een getal plakken. “Heel wat, maar het voelt goed aan. Je weet dat de mondmaskers mensen helpen en zo dragen we ons steentje bij om uit deze crisis te geraken. Je bent ook bezig wat beter is dan gewoon stil zitten en veel na te denken”, klinkt het.


Chris, Kelly, Marie-Louise en Simonne: samen goed voor 2.300 mondmaskers. (Beeld: Marc Peeters)

Gratis mondmaskers
Ondertussen hebben enkele Antwerpse steden en gemeenten al beslist om hun inwoners een gratis herbruikbaar mondmasker te geven. Dat is onder andere het geval in Mechelen, waar ze in de eerste helft van mei worden verdeeld. Tegelijk komt er ook een groepsaankoop voor wie meerdere maskers wil.
Uit rondvraag van de Mediahuis-kranten blijkt trouwens dat ongeveer de helft van de 69 Antwerpse gemeenten - 31 om precies te zijn - op een soortgelijk plan broedt. Zo heeft Zorgraad Eerstelijnszone Noorderkempen een logistiek proces op punt gezet om een collectieve noodvoorraad mondmaskers en ander persoonlijk beschermend materiaal uit te rollen, dit in samenwerking met de vijf gemeentes Essen, Brasschaat, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel.
Puurs-Sint-Amands heeft twintigduizend mondmaskers aangekocht om onder haar inwoners te verdelen en Kontich zal 22.000 mondmaskers bestellen, bedoeld voor alle inwoners, dus ook voor de kinderen. Putte koopt dan weer voor elke inwoner een herbruikbaar masker via de organisatie Think Pink.

Bovenlokale aanpak
Terwijl sommige Antwerpse besturen al concrete stappen hebben gezet, lijkt men in de Kempen de kat nog uit de boom te kijken. Voorlopig springen in onze regio alleen Balen, Beerse en Mol op de kar. De gemeenten die nog niets hebben beslist, wachten nog op een signaal van de Vlaamse of federale overheid. Bijna allemaal hopen ze op een bovenlokale aanpak, mogelijk gecoördineerd vanuit de provincie.
Buurgemeente Nijlen is alvast niet van plan mondmaskers te verdelen. “Wij zijn geen voorstander van een verdeling op lokaal niveau”, zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V). “We rekenen op de Vlaamse of federale overheid om dit te coördineren.”


Bijna de helft van de Antwerpse gemeenten wil gratis mondmaskers verdelen onder hun bevolking. De rest heeft nog niets beslist, maar de meeste overwegen het wel. (Beeld: GVA)

Geen opmerkingen: