Normaal gezien had Herenthout op zondag 10 mei het 75-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. “Een karavaan oude militaire voertuigen zou langs crashsites van geallieerde vliegtuigen in Herentals, Olen en Herenthout trekken en aan de Itegemse Steenweg zou een herdenkingssite onthuld worden”, zegt schepen van cultuur Machteld Ledegen. “Maar corona besliste hier anders over.”
Als eerbetoon aan de burgerlijke en militaire slachtoffers van WOII heeft het bestuur gisteren in een beperkte setting alsnog het erfgoedbord onthuld dat het verhaal van de dramatische nacht van 11 op 12 mei 1944 reconstrueert. Het was dinsdag trouwens exact 76 jaar geleden dat een geallieerde Lancaster ME737 neerstortte in de weide naast de Gruisdreef. Slechts twee bemanningsleden overleefden de crash en werden later krijgsgevangen genomen. Door de ontploffing van het vliegtuig was de woning aan de overkant van de straat bijna volledig vernield.
Burgemeester Stijn Raeymaekers en schepen van cultuur Machteld Ledegen legden in het bijzijn van Ronny Neefs, afgevaardigde van de Nationale Strijdersbond, een krans neer op de site en hielden een minuut stilte. “Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte staan twee tijdelijke vlaggenmasten met de Belgische en Britse vlag. Nog voor de zomer zal hier een herdenkingszuil geplaatst worden”, aldus burgemeester Raeymaekers.
De geplande karavaantocht is ondertussen verplaatst naar volgend jaar. Op 9 mei 2021 zullen dan ook oude militaire voertuigen te bezichtigen zijn.
In het verleden werd al heel wat onderzoek verricht naar de Lancaster ME737, die bij een missie naar de Duitse basis in Leopoldsburg werd getroffen door een Duitse nachtjager en aan de rand van onze gemeente neerstortte. Twee bemanningsleden konden aan de dood ontsnappen. De lichamen van de vijf andere bemanningsleden werden al tijdens de oorlog geborgen. Het verhaal van de crash die zich voordeed in de nacht van 11 op 12 mei 1944 kan je hier lezen.
Ronny Neefs (links) van de Nationale Strijdersbond, geflankeerd door schepen van cultuur Machteld Ledegen en burgemeester Stijn Raeymaekers.
Op de plaats waar het vliegtuig destijds neerstortte, wapperen tijdelijk de Belgische en Britse vlag.
Een erfgoedbord - ondertussen het zesde dat onze gemeente rijk is - reconstrueert het verhaal van de dramatische nacht van 11 op 12 mei 1944.
Aan het monument op het Vredesplein prijkt een herdenkingsplaatje om hulde te brengen aan de helden van de Lancaster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten