De Herenthoutsesteenweg in Nijlen kan op 5 juni weer open voor het verkeer. Na twee jaar zijn de werken voor de aanleg van de vrijliggende fietspaden eindelijk klaar. Begin volgend jaar komt er op de weg tussen Nijlen en Herenthout ook trajectcontrole. De voorbereidende werken hiervoor zijn ondertussen al begonnen.
De volgende dagen worden nog enkele zaken verder afgewerkt. Zo worden de bermen nog ingezaaid en aangeplant en worden de nodige verkeersborden en signalisatie nog geplaatst.
De Nijlense schepen van mobiliteit Bert Celis (Groen - Open VLD) is alvast tevreden. “Het fietscomfort op de oude fietspaden langs de Herenthoutse Steenweg was ver te zoeken. Ze waren niet gescheiden van de rijbaan, waardoor ze geen veiligheidsgevoel gaven, en ook het trilcomfort was er slecht, waardoor fietsen er niet comfortabel was. Nu is het fietspad wél afgescheiden van de rijbaan, met een groene buffer tussen. We hebben dankzij deze inspanning een enorme stap vooruit gezet wat betreft fietscomfort in de gemeente.” De kosten voor het aanleggen van de fietspaden worden geraamd op 2,3 miljoen, 90% daarvan werd gesubsidieerd.
Trajectcontrole
Begin volgend jaar komt er ook trajectcontrole op de Herenthoutse Steenweg. Dat zal samen met onze gemeente gebeuren. De Herenthoutse Steenweg is namelijk al lang zone 70, maar volgens schepen Celis haalden bepaalde wagens echt waanzinnige snelheden, met ongevallen tot gevolg. “Zo is er een auto gemeten die tegen 190 kilometer per uur door de straat reed. Dat is niet voor te stellen”, zegt hij. “Daarom hebben we beslist om een trajectcontrole in te stellen tussen het kruispunt met de Legebaan in Nijlen en het stuk tussen de beide Torenstraten in Herenthout.”
Een nog langere trajectcontrole richting Nijlen was volgens Celis niet aan te raden. “Als we de zone verder door zouden trekken voorbij de Legebaan, dan zouden auto’s via die Legebaan kunnen doorsteken en zo de camera kunnen vermijden. Ten tweede wordt de weg er bochtiger en is straatparkeren toegelaten, zodat de snelheid lager ligt.”
Grensoverschrijdend project
Ondertussen zijn er al plaatsbezoeken geweest, zowel met de leverancier van de palen als met de gemeente Herenhout. “We installeren deze trajectcontrole dus als een grensoverschrijdend project. Er komt één paal in Herenthout en één paal in Nijlen. De palen worden voor de zomer besteld, en dan wachten we nog op de levering, de plaatsing, de ijking en de in dienststelling. We hopen dat de trajectcontrole begin volgend jaar in werking kan treden”, aldus Celis.
De kosten voor de installaties zullen verdeeld worden tussen de verschillende gemeentes en politiezones. (Bronnen: Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Gazet Van Antwerpen, RTV)
Het heeft ongeveer twee jaar geduurd, maar de Herenthoutsesteenweg in Nijlen heeft nu eindelijk een gloednieuw, vrijliggend fietspad. Er worden nog wat details afgewerkt, maar vanaf vrijdag 5 juni ’s avonds is er weer verkeer mogelijk van en naar Herenhout. (Beeld: Joren De Weerdt)
Beeld: Gemeente Nijlen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten