Zo postte journalist en ex-hoofdredacteur Luc De Wandel op zondag een bericht waarin hij - met officiële, door Sciensano gepubliceerde cijfers - aantoonde dat er dit jaar minder dan de helft doden te betreuren vielen wegens corona dan tijdens een kwalijk griepseizoen. Dit is uitstekend nieuws, in tegenstelling tot de paniekberichten over stijgende cijfers die de overheid nog steeds de wereld instuurt.
Geblokkeerd voor het brengen van goed nieuws
Toch werd journalist De Wandel voor het brengen van dit goede nieuws geblokkeerd, voor één maand zelfs en zonder enige kans op verweer. Als reden voor de blokkering werd opgegeven: ‘Het bericht is in strijd met onze richtlijnen inzake desinformatie die kan leiden tot fysieke schade’. De Wandel zegt daarover: “Ik citeer cijfers van Sciensano en het Nederlandse RIVM, en trek daar de enige logische conclusie uit, die overigens voor iedereen voor het rapen ligt: er vielen dit jaar minder doden door corona dan tijdens een zwaar griepseizoen. Welke schade aan de gezondheid ik met dat goede nieuws zou kunnen berokkenen, is mij een raadsel. Dit is willekeurige en dus ontoelaatbare censuur.”
Pure willekeur
Nog wel meer invloedrijke FB-posters ondergingen het zelfde lot. Zo kreeg Steven Arrazole de Onate, ex-VLD-politicus en ondernemer, en auteur van een veelgelezen zondagse column op sociale media, een ban van 30 dagen aan zijn broek, nadat hij in zijn wekelijkse column in scherpe bewoordingen de haatzaaiende toespraak van premier De Croo op tv had gehekeld, waarin deze laatste gevaccineerde burgers tegen niet-gevaccineerden opzette.
Ook Carine Knapen, de advocate die achter de betogingen in het Terkamerenbos staat, en al anderhalf jaar de aanpak van de crisis in vraag stelt, werd tegelijkertijd voor 30 dagen geblokkeerd. Ze zegt: “Deze keer omdat ik - op vraag van voormalig hoofdredacteur Luc De Wandel - een mededeling van hem inzake de zoveelste onterechte blokkering van zijn FB-pagina (met verwijzing naar rapporten van Sciensano waaruit blijkt dat hij de waarheid spreekt) openbaar gepost had op mijn eigen FB-pagina. Zoals gewoonlijk kan er geen verzet aangetekend worden bij FB, dat eenzijdig en op grond van pure willekeur profielen blokkeert op basis van drogredenen. Wanneer een informatief bericht bovendien onderbouwd is aan de hand van concrete cijfers, en door mij extra onderbouwd wordt middels de verwijzing naar rapporten van Sciensano waaruit blijkt dat de verschafte informatie waarheidsgetrouw is, is er duidelijk sprake van extreme censuur die niet tot doel heeft om foutieve informatie te bestrijden, laat staan tot fysieke schade zou kunnen leiden. FB maakt zich schuldig aan een ernstige inbreuk op het grondwettelijk recht van vrije meningsuiting en intimidatie met als verzwarende omstandigheid dat zij bewust waarheidsgetrouwe informatie blokkeert en verwijdert”, aldus advocate Knapen.
Wat nu?
Het is bij deze blokkeringen vooral opvallend dat FB-influencers met een groot bereik en veel ‘volgers’ massaal worden aangepakt de laatste dagen. Daarbij onstaat bij de gedupeerden de indruk dat er is ingegrepen vanuit de overheid, omdat het telkens gaat om berichten, die op een doordachte maar soms scherpe manier de aanpak van de crisis hekelen.
Nog opvallender is dat de verbanningen door FB plaatsvinden vlak nadat de stichting ‘Factor V’ een open brief had verstuurd aan premier De Croo, waarin op een constructieve toon voorstellen voor een meer logische en gezondere aanpak van de crisis werden geformuleerd. De brief werd inmiddels al ondertekend door meer dan 18.000 burgers, artsen, wetenschappers, juristen, journalisten en ondernemers. Is het deze succesvolle actie die de overheid er heeft toe aangezet om Facebook te beïnvloeden en de initiatiefnemers te laten blokkeren?
Het valt in ieder geval op dat zowel journalist De Wandel als ondernemer Arrazola de Onate stichtende leden van ‘Factor V’ zijn.
Als dat laatste klopt, dan is dat in een democratie zeer zorgwekkend, vermits de vrijheid van mening en van pers dan verregaand wordt aangetast, en dat zonder enige plausibele reden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten