Welkom terug op ons Marktplein, terug van weggeweest na een onderbreking van 2 jaar.
Dat de tijden veranderen weten we al langer, maar ik denk dat niemand zat te wachten op het “nieuwe normaal” van mondmaskers en afstand houden.
Het doet deugd dat we hier na 2 jaar terug kunnen staan met onze vertrouwde fanfare, een traditie die we moeten koesteren.
Terug kunnen verwijzen naar de sterke prestaties van de Belgen in de Tour, met ook vandaag weer een buitenaardse Wout Van Aert, of Wout Van Mars zoals hij tegenwoordig wordt genoemd.
Terug bij elkaar komen, elkaar zonder belemmeringen zien en ontmoeten biedt hopelijk de helende zalf voor de wonden die door Covid in het sociale weefsel zijn geslagen.
We kunnen er niet om heen dat we in een andere wereld staan als die van voor de pandemie, die trouwens nog niet volledig gepasseerd blijkt.
Onze maatschappij is met en door de pandemie op verschillende vlakken “op scherp” gezet.
Meer dan ooit blijkt vaak elke “nuancering” als noodzakelijke buffer tussen verschillende meningen weg. Er is een groeiende verharding merkbaar in de communicatie: in de kranten, op sociale media en in de dagelijkse contacten met alle vormen van dienstverlening.
Deze evolutie komt natuurlijk van ergens.
Steeds meer mensen zijn bang en onzeker over de toekomst, en de gestegen energie- en materiaalprijzen hakken steeds meer in op de gezinsbudgetten. En ook hier valt een zekere “vrijheid” weg.
Om dan nog te zwijgen over de menselijke ellende die zich momenteel afspeelt in Oekraïne… de coronacrisis hielden we drie jaar geleden niet voor mogelijk, een oorlog aan de grenzen van Europa en de lokale opvang van vluchtelingen nog minder.
Valt er eigenlijk nog wel iets te vieren op deze Nationale Feestdag zou je je durven afvragen…
Wel, duidelijk wel.
Het is de voorbije 2 jaar denk ik ook in Brussel duidelijk geworden dat de lokale overheid een essentiële schakel is en blijft bij de aanpak van nationale, internationale en zelfs mondiale crisissen.
De veerkracht die in Herenthout aan de dag is gelegd de voorbije 2 crisis-jaren is groot. De snelle uitrol van de coronamaatregelen, het organiseren van de grote vaccinatiecampagnes en tot op de dag van vandaag de lokale opvang vluchtelingen uit Oekraïne.
Het kwam allemaal bovenop op het “normale” beleid.
Het is daarin dat we het verschil hebben kunnen maken via de samenwerking Neteland en waarvoor we – weze het digitaal – ook van onze koning in Herenthout de felicitaties kregen.
De vele sociale initiatieven die zijn genomen, naar ouderen en alleenstaanden toe hebben erger voorkomen.
En dan een vrijwilligerswerking die zowaar nog een extra boost kreeg tijdens de corona-periode.
Hartverwarmend was en is het om te zien hoe mensen ook in moeilijke tijden de kracht vinden om er voor anderen te zijn, om het algemeen belang te dienen.
Als lokaal bestuur kunnen we enkel nederig en dankbaar zijn voor de uiteenlopende vrijwillige prestaties die die mensen samen met onze diensten dag na dag leveren.
Zonder hen staat een lokaal bestuur nergens.
Een beleid zonder uitvoering staat nergens voor, en er zijn met de beste wil van de wereld nooit voldoende handen onder ons personeel om te kunnen doen wat we momenteel doen.
En dan is er natuurlijk ook de veerkracht die onze verenigingen hebben getoond, met de gespreide financiële steun van het lokaal bestuur is de werking van de meesten gelukkig terug hernomen op normaal peil.
Klinkende getuige hiervan de fanfare die in haar 150-jarig jubileum een 2 maanden geleden nog een zeer geslaagde passage maakte op Clamotte-rock, dat ook na een pauze van 2 jaar terug 3 dagen volledig uitverkocht kon doorgaan.
Het is dat soort enthousiasme met belangeloze inzet van vrijwilligers en binnen verenigingen, dag na dag, die het belangrijkste bindmiddel vormt in onze maatschappij. Vrijwilligers en verenigingen zijn de zuurstof en de frisse lucht die de leefbaarheid van een gemeente voor een groot stuk mee bepalen.
Vanuit die positieve mentaliteit moeten we samen proberen de grote uitdagingen aan te gaan die voor ons liggen in Herenthout, net zoals in Vlaanderen en gans België.
De financiële uitdagingen als gemeente die voor ons liggen, maar ook die van ieder onder ons.
We moeten en zullen druk op de koopkracht counteren, we zullen als gemeente onze rol opnemen waar we kunnen om te zorgen dat iedereen “mee” blijft in het verhaal.
Ons samen wapenen tegen de sociale uitdagingen die steeds meer mensen onder ons op hun pad zullen tegenkomen.
Samen stappen zetten in de strijd tegen de klimaatverandering.
En natuurlijk verder blijven bouwen aan het welzijn in ons dorp.
Denk daarbij maar in de komende maanden aan o.a. de bouw van de nieuwe brandweerkazerne, een nieuw gebouw voor het Rode Kruis en voor onze technische dienst.
Allemaal diensten die elke dag voor ons klaar staan, en die we met een nieuwe huisvesting verder verankeren in ons dorp, en met financiële steun van meer dan twee miljoen euro die we dankzij positieve en constructieve onderhandeling vanuit de brandweerzone naar Herenthout konden trekken…
Alleen met een positieve, financieel doordachte en constructieve samenwerking zullen we als kleine gemeente verder stappen kunnen zetten in de toekomst.
We hebben als lokaal bestuur in moeilijke omstandigheden grote stappen kunnen blijven zetten, en zullen dat in hopelijk makkelijkere omstandigheden ook verder, met extra focus blijven doen.
Samen voor een positief en loyaal Herenthout.
Bij deze heb ik gezegd, voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht.
Geniet allemaal nog van de Nationale Feestdag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten