maandag 19 september 2022

Hnita Jazz Club heropent legendarische Hnita-Hoeve

Op zaterdag 24 september heropent de Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg zijn legendarische concertlocatie, de Hnita-Hoeve, met een uitverkocht optreden van het Philip Catherine Trio dat rechtstreeks wordt uitgezonden door Klara. Het renovatietraject nam vier jaar in beslag en werd volledig gedragen door vrijwilligers en enthousiaste muziekliefhebbers die via crowdfunding, crowdlending, giften, fysieke arbeid of ideeën hun unieke steentje bijdroegen.

De club heropent stevig met een dertigtal optredens op de najaarskalender: jazz in zijn meest diverse vormen blijft de kern, maar ook indie- en blues- en rootsconcerten staan op de agenda. Daarnaast pakt de club voor het eerst uit met een aanbod voor families en kinderen.

Het Philip Catherine Trio heropent niet alleen een legendarische concertplek, maar geeft meteen ook de aftrap voor een muzikaal feest dat negen dagen duren zal. In de gerenoveerde Hnita-Hoeve blijft muziekbeleving in een intieme sfeer, waarbij het publiek van dichtbij van een artiest kan genieten, centraal staan. De vernieuwde zaal is flexibel in diverse opstellingen, comfortabel op drie niveaus en rolstoeltoegankelijk. Hij biedt zittend plaats aan 118 personen en staand aan meer dan 200. Het podium werd iets hoger en dieper en investeringen in verluchting en verwarming brengen de zaal helemaal naar de 21ste eeuw, zonder zijn authentieke sfeer te compromitteren.

De unieke geschiedenis van de Hnita Jazz Club werd nauw verweven met de renovatie en zal in de hoeve alomtegenwoordig zijn. Grootste verandering is wellicht het café dat van woensdag tot zondag geopend zal zijn, zodat ook buiten de concerturen kan worden genoten van de Hnita-Hoeve en haar geschiedenis. De club voelt zich gesterkt in haar plannen door de bekroning van haar doorstart met de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap eerder dit jaar.

Bijzonder is dat de vernieuwde Hnita Jazz Club ook in zijn organisatievorm van jazz doordrongen is. De gedragenheid door vrijwilligers is iets wat verleden en heden van de organisatie met elkaar verbindt: dat geldt voor de programmering, die uiteraard het wezen van een jazzclub uitmaakt, maar evenzeer voor al het andere werk dat bij de uitbating van een club komt kijken.

Jazzgeschiedenis
Met meer dan 1000 optredens op de teller is de Hnita Jazz Club een van de meest roemrijke jazzclubs van de Benelux. Grote Belgische, Europese en Amerikaanse artiesten en bands als Chet Baker, Charles Mingus, Keith Jarrett, Gregory Porter, Sun Ra, het Brussels Jazz Orchestra en Toots Thielemans passeerden in Heist-op-den Berg. Stilistisch beslaan de concerten die de Hnita Jazz Club sinds 1955 organiseerde, een groot deel van de jazzgeschiedenis. In Belgische termen vertaald: van Jack Sels en The Peanuts tot TaxiWars en Ottla. Er zijn, zelfs wereldwijd, weinig podia die zo’n spectrum bestrijken.
Bezieler Juul Anthonissen leidde de jazzclub tot aan zijn dood in 2008. Na Juuls overlijden nam zoon Peter de leiding van de club over. Aan geschiedenis en een goede programmering geen gebrek, maar infrastructureel en financieel werd het steeds zwaarder. “Tegen 2017 zag ik de toekomst somber in. Een financieel vangnet was er niet, en het gebouw was in slechte staat – het regende letterlijk binnen,” aldus Peter Anthonissen.

Renovatie en doorstart
Met een vernieuwd bestuur van Hnita vzw, de oprichting van een CVBA en meer dan 200 vrijwilligers werd in 2018 de Hnita Jazz Club nieuw leven ingeblazen. Er werden een langetermijnvisie en campagneplan uitgewerkt en het gebouw werd aangekocht en geheel gerenoveerd. Iedereen kon aandeelhouder worden in de vennootschap en zo mede-eigenaar van de Hnita-Hoeve. Een giftencampagne via de Koning Boudewijnstichting en een crowdlendingcampagne via Socrowd vulden de noodzakelijke fondsen verder aan. In totaal werd bijna 600.000 euro opgehaald. Honderden mensen engageerden zich, verenigingen, middenstand en scholen uit de ruime omgeving droegen hun steentje bij.

Ultima voor Cultureel Ondernemerschap
Op 10 mei van dit jaar werd de Hnita Jazz Club door de Vlaamse overheid bekroond met de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap, “vanwege de vernieuwende aanpak bij zakelijke projecten, de sterke reputatie met internationaal artiestenbereik, de grote maatschappelijke impact in een niet-stedelijk gebied en de volgehouden inspanning om koste wat het kost een gemeenschap met elkaar te verbinden,” aldus het juryrapport. En: “Het verhaal van de Hnita Jazz Club is binnen de jazzwereld bijna ongekend. Ga maar eens op zoek in Vlaanderen naar een gelijkaardige en hoog aangeprezen organisatie die door zo’n moed, volharding en gemeenschapsvorming een wederopstanding kan verwezenlijken.”

Geen opmerkingen: