dinsdag 3 september 2024

Opendeurweekend van VOC Neteland groot succes

Een drukte van jewelste in VOC Neteland. Normaal stromen in het opvangcentrum zieke of gewonde wilde dieren binnen. Zaterdag en zondag waren dat vooral nieuwsgierige bezoekers tijdens de opendeurdag. Maar liefst 3.000 bezoekers kwamen langs om een kijkje te nemen achter de schermen, een absoluut recordaantal!

Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan organiseerde het VOC dit jaar voor het eerst een opendeurweekend. “Dit was een noodzakelijke aanpassing, want de afgelopen jaren was het tijdens onze opendeurdag vaak over de koppen lopen wanneer VOC Neteland zijn deuren opende”, vertelt medewerkster Stien Van Hoof. “We zijn blij met deze massale interesse. De opendeurdag is een belangrijke bron van inkomsten voor ons, een essentieel onderdeel van ons werkingsbudget. Daarnaast draagt het bij aan onze naamsbekendheid. Veel bezoekers hebben ooit een dier bij ons binnengebracht en komen nu kijken hoe het er hier aan toe gaat.”
Wat betreft de binnengebrachte dieren was het deze zomer opvallend rustiger. “Onze vrijwilligers zitten natuurlijk nooit zonder werk,” benadrukt medewerkster Celeste Dillen. “Maar door het natte weer liep het broedseizoen wat vertraging op. We zien nu wel een inhaalbeweging in de cijfers. Zoals elk jaar zijn egels de meest binnengebrachte dieren. Van de 3.500 opnames tot nu toe, waren er 800 egels.”

Trauma’s
Om de dieren de eerste zorgen te geven, kan VOC Neteland gelukkig rekenen op een team van vrijwilligers, ondersteund door professionals zoals dierenarts Tom Verbeek van Dierenartsenpraktijk Trigenio in Nijlen. “Ik liet net een foto maken en ontdekte dat de hoofdprijs een dag meedraaien in het opvangcentrum is,” lacht de dierenarts. “VOC werkt met gediplomeerde dierenverpleegkundigen, maar voor meer complexe taken, zoals operaties of röntgenfoto’s, springen wij bij. De meeste dieren die wij hier behandelen, hebben trauma’s opgelopen, zoals een aangereden hert, een vogel die tegen een raam vloog of een eend met een vishaak in zijn vleugel. Het grootste verschil met onze huisdierenpraktijk is dat we bij wilde dieren streven naar volledige herstel. Een kip met een mank pootje kun je weer in haar ren zetten, maar een wild dier dat niet volledig herstelt, heeft weinig kans in de vrije natuur.”

Braakballen
De opendeurdag is tevens een openkooidag. “Op verschillende tijdstippen laten we volledig herstelde roofvogels vrij,” vertelt Stien. “Bezoekers mogen uitzonderlijk dichterbij enkele kooien komen, iets wat normaal niet is toegestaan. We zijn geen dierentuin; onze patiënten hebben, net als mensen in een ziekenhuis, rust en herstel nodig. Een constante stroom van bezoekers zou dit proces verstoren. Maar op een dag als vandaag laten we zien wat we hier doen.”
Het spektakel van het vrijlaten van de vogels trekt veel publiek. Vooral de jongste bezoekers genieten van het zoetwateronderzoek met schepnetten en vergrootglazen, en van het deskundig dissecteren van braakballen. “We onderzoeken echte braakballen van uilen,” zegt een enthousiaste Tuur (8) tegen de GVA-reporter. Naast hem zijn Warre (6) en zijn zus Suze (3) druk aan het werk. “Ik vond botjes en haartjes van een muis, en misschien zelfs stukjes van een draak,” wijst Suze opgewonden. In de natuur is immers alles mogelijk! (Bron: Gazet van Antwerpen)

Medewerksters Stien Van Hoof en Celeste Dillen (midden) kaderen dierenarts Tom in. — © VOC

Tuur, Suze en Warre onderzoeken braakballen. — © Stefan Laenen

Geen opmerkingen: