maandag 25 november 2024

Provinciale erfgoedprijzen kleuren Huirtuits dankzij uit Nete geviste artefacten

De Kempen schitterden zaterdag op de Provinciale Erfgoedprijs en namen triomfantelijk alle prijzen mee naar huis. De gouden medaille ging naar Kathleen Boel uit Herentals, die indruk maakte met haar gedetailleerde inventaris van keramieken en geëmailleerde deurklinken. Het zilver was voor ‘Opgevist Verleden’, een boeiend verhaal over de archeologische schatten die Wim Vervoort boven water haalde uit de Kleine Nete in Herentals. En dan de bronzen plek, extra glanzend door de publieksprijs: de heropbouw van een authentieke Kempense dwarsschuur in Mol-Sluis, waaruit de hartverwarmende zorgboerderij De Luyckenaar verrees. Erfgoed dat leeft, bloeit en verbindt!

Elk jaar zet het Antwerpse provinciebestuur met de Erfgoedprijs een organisatie of initiatief in de spotlights die het rijke onroerende erfgoed van de provincie tot leven brengt voor een breed publiek. Of het nu gaat om monumenten, landschappen, archeologie of erfgoed dat rijdt, rolt, vliegt of vaart – elk project dat het verhaal van dit unieke verleden vertelt, maakt kans. Dit jaar, in de zevende editie, waagden vijftien kandidaten hun kans om deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen.

Prijzengeld
De gouden medaille ging dit jaar dus naar ‘Dat opent deuren’, een project dat niet alleen deuren maar ook een prijzenpot van 10.000 euro opende. ‘Opgevist Verleden’, de nummer twee, viste een mooie 5.000 euro op, terwijl zorgboerderij De Luyckenaar als derde plaats 2.500 euro mocht bijschrijven. Maar daar bleef het niet bij: dankzij de publieksprijs, goed voor nog eens 2.500 euro, bracht Mol de totale buit op 5.000 euro. Met deze overwinning sleepten de Kempen niet alleen alle eer binnen, maar ook het volledige prijzengeld!

Tevreden tweede
Amateurarcheoloog en Huirtuineir Wim Vervoort toont zich alvast erg tevreden met de tweede plaats. “Ik ben er heel blij mee, zeker als je ziet wie er nog allemaal aan de competitie deelnam”, zegt hij in Gazet Van Antwerpen. “Het feit dat we de collectie afstonden aan de overheid, ten bate van het grote publiek dus, gaf wellicht de doorslag voor onze podiumplaats. Onze zilveren medaille zal ook opnieuw aandacht wekken voor ons boek ‘Opgevist verleden’. We gaan één van de volgende weken een receptie houden voor iedereen die aan dit project meewerkt”.

Over ‘Opgevist verleden’
Het project ‘Opgevist Verleden’ maakt een bijzondere archeologische collectie, ontdekt tijdens oeverwerken aan de Kleine Nete en door vrijetijdsarcheoloog Wim Vervoort jarenlang zorgvuldig bewaard en beschermd, weer toegankelijk. Dankzij de inspanningen van de IOED, in nauwe samenwerking met een groot netwerk van toegewijde vrijwilligers, werd dit waardevolle erfgoed zichtbaar gemaakt voor zowel onderzoekers als het grote publiek. De persoonlijke betrokkenheid van vrijwilligers, de focus op educatie en community building, en de verbinding tussen verleden en heden maken dit project bijzonder waardevol. De jury apprecieert de innovatieve benadering om een private archeologische collectie toegankelijk te maken, met een sterke inzet van vrijwilligers en brede publieksbetrokkenheid. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe archeologie leeft en blijvende impact heeft op de gemeenschap.

Het boek ‘Opgevist verleden’ is nog altijd verkrijgbaar op de Toeristische Dienst van de stad Herentals op de Grote Markt 35 of in kasteel Le Paige, Nederrij 135 (info@kempenskarakter.be of tel. 014-21.97.00).

Beeld: Provincie Antwerpen - Stefan Dewickere

Geen opmerkingen: