zaterdag 6 september 2008

Open Monumentendag

Op zondag 14 september vindt in Vlaanderen de 20e Open Monumentendag plaats, met als passend jaarthema: de 20e eeuw. Ook Herenthout viert mee. De cultuurraad stippelde een wandeling uit langs Herenthoutse gebouwen. Ter plaatse kan men op foto’s vaststellen hoe één en ander de tand des tijds heeft doorstaan, of juist niet. Eindpunt van de themawandeling is het museumcafé De Wimpe. In de Sint-Gummaruskapel is er een fototentoonstelling van de allerlaatste processie die door de Herenthoutse straten trok. De oorspronkelijke dia’s werden geschoten door wijlen Gusje Peeters en digitaal gescand en bewerkt door Staf Palmans.
Sinds de eerste editie in 1989 mogen we Open Monumentendag Vlaanderen een succes noemen. Dat is te danken aan de inzet van de Lokale Comités - het fundament van OMD Vlaanderen, de knowhow van de provincies en de Vlaamse overheid, de ondersteuning door het Coördinatiecentrum en de impulsen van de divers samengestelde Stuurgroep. Die combinatie werkt.
In al die tijd is dit cultuurfeest stilaan zelf een monument geworden dat door alle betrokkenen met zorg wordt omringd en door het publiek bewonderd. Duizenden monumenten openden de voorbije 20 jaar hun deuren: abdijen, industriële sites, kerken en kathedralen, scholen, bibliotheken, kastelen, privéwoningen, hoeves, kloosters en stadhuizen maar ook landschappen en archeologische sites werden jaarlijks bezocht door honderdduizenden bezoekers.

Uniek boek
Naar aanleiding van de 20e verjaardag van OMD werden twintig monumenten uit de eeuw van de vooruitgang gebundeld in een uniek boek: ‘20 markante monumenten van de 20ste eeuw’. Deze monumenten staan tijdens deze editie van OMD ook extra in de kijker. Het boek doet de lezer stilstaan bij de bakens in de Vlaamse bouwgeschiedenis. Het zijn stuk voor stuk monumenten die tekenend zijn voor de evolutie van ons stedelijke landschap en de noden van de samenleving tijdens de voorbije eeuw. De schitterende foto’s van Stefan Dewickere laten ons binnenkijken en genieten van het lijnenspel in drie dimensies. Op 6 september biedt De Standaard dit boek aan voor slechts 9,95 euro in plaats van 29,95 euro bij een Standaard Boekhandel in uw buurt. Knip de bon op 6 september uit De Standaard en ontdek het verhaal achter de gevels.

Campagnebeeld
De promotie van OMD gebeurt jaarlijks aan de hand van een campagnebeeld. Dit jaar werd gekozen voor een afbeelding een 20e eeuws gebouw én de bedenker ervan. Zo vestigen we de aandacht op de interessante relatie tussen de architect en zijn gebouw in de 20e eeuw. Beiden ontwikkelden zich tot ‘monumenten’ van de vorige eeuw. Op het beeld ziet u Alfred Hardy en de betonnen paddenstoelvormige loodsen van het vliegveld van Grimbergen.

Alfred Hardy

Wat >>> Open Monumentendag, met een wandeling rond het thema ‘Herenthout: vroeger en nu’ en de tentoonstelling ‘Vergane volksdevotie: processie’.
Waar en wanneer >>> St.-Gummaruskapel, Vonckstraat in Herenthout, op zondag 14 sepember, vanaf 10 uur.
Extra >>> Zin om andere horizonten op te zoeken? Met de speciale dagpas van De Lijn reist u op zondag 14 september onbeperkt met tram en bus. Vraag ernaar bij uw chauffeur van De Lijn en voor maar 2,5 euro brengen zij u overal naartoe! Surf naar De Lijn of bel De LijnInfo op 070-220 200.

Geen opmerkingen: