zaterdag 23 juli 2011

Amy Winehouse overleden

Amy Winehouse is vannamiddag om vier uur dood aangetroffen op haar flat in Londen, zo melden Britse media. Haar management bevestigt het overlijden. Vermoedelijk is de doodsoorzaak een overdosis. Winehouse kampte al jaren met een hardnekkige drank- en drugsverslaving.

Het lichaam van de 27-jarige zangeres werd om 15.54 uur door de politie teruggevonden in haar appartement in Cambden Square in Noord-Londen. Die was opgeroepen na een melding bij de alarmcentrale.
Winehouse bracht haar eerste album ‘Frank’ uit in oktober 2003. Maar echt doorbreken deed ze in 2006, met de hit ‘Rehab’ en het door Mark Ronson geproduceerde album ‘Back to Black’. In 2008 leverde die plaat haar vijf Grammy’s op: Record of the Year, Song of the Year en Best Female Pop Vocal Performance - alle drie voor ‘Rehab’ - én Best New Artist en Best Pop Vocal Album voor ‘Back to Black’.
Ook wij waren fan van Winehouse. In 2006 belandde ze met ‘Back to Black’ op een tweede plaats in ons jaaroverzicht.
Door haar dood wordt Winehouse lid van de illustere ‘27 Club’, een populaire verzamelnaam voor invloedrijke muzikanten die op hun 27e zijn gestorven, vaak onder verdachte omstandigheden. De ‘club’ werd in het leven geroepen toen in amper twee jaar tijd een aantal muzikanten op hun 27e stierf. De oorspronkelijke lijst bevatte Jimi Hendrix, gitarist Brian Jones van The Rolling Stones, Jim Morrison en Janis Joplin. Alle vier stierven zij tussen 1969 en 1971.
Ook Kurt Cobain van Nirvana belandde in 1994 in het lijstje. Sommigen vinden ook dat gitarist Robert Johnson erin moet worden vermeld. Hij overleed op zijn 27e aan de drank, maar die zaak is nooit helemaal opgehelderd. Na een van zijn optredens kreeg hij vergiftigde whisky - waarschijnlijk een actie van een jaloerse echtgenoot van een van zijn scharrels. In het ziekenhuis liep hij een longontsteking op die hem uiteindelijk fataal werd.


Amy Winehouse op Werchter in 2007. (foto: moesi)



Geen opmerkingen: