zaterdag 23 juli 2011

De 21 julitoespraak van burgemeester Roger Gabriëls

Ook Herenthout vierde afgelopen donderdag de nationale feestdag. Net als koning Albert II vroeg ook burgemeester Roger Gabriëls (GBL) zich in zijn 21 julitoespraak terecht af of we wel redenen hebben om te feesten.

Dames en heren,
Beste Herenthoutenaren,
Beste vrienden en sympathisanten,

Wij vieren vandaag samen onze nationale feestdag ter herinnering aan het feit dat Leopold I op 21 juli 1831 de eed aflegde als onze eerste koning. Het past dan ook op deze feestdag in de eerste plaats hulde te brengen aan ons vorstenhuis, aan ons land en aan de democratische waarden die vervat zijn in onze Belgische grondwet. De gewesten en gemeenschappen die samen de federatie vormen beschikken over ruime bevoegdheden.

Wij kunnen ons vandaag de vraag stellen of we echt redenen hebben om te feesten. Na meer dan 400 dagen hebben wij in België de langste regeringsvorming sinds mensenheugenis. Wat al langer een uitzichtloze situatie is, wordt met de dag nog erger en erger. In het zuiden van ons land hebben we al langer een Madame Non, spijtig genoeg hebben wij in het Vlaamse gedeelte nu ook een Mijnheer Neen.

Dat het niet altijd eenvoudig is om in zo’n federale staat samen te leven op zo’n manier dat iedereen er zich goed bij vindt, hebben de laatste dagen, weken en maanden spijtig genoeg bewezen. Ik weet dat het vanuit een kleine gemeente als Herenthout in dovemansoren zal terecht komen, maar toch zou ik van deze 21e juli gebruik willen maken om een oproep te doen aan onze politici om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van telkens weer te zoeken naar tekorten of onevenwichten.

Dat ze niet blindelings en naïef in voorstellen mee stappen, is normaal en wellicht van alle tijden. Maar er komt in mijn ogen ook een moment dat je de realiteit moet koppelen aan idealisme en dat je van daaruit tot een nieuwe invulling van onze federale Belgische staat moet kunnen komen.

Ik denk dat het voor u, burger, maar ook voor de gemeentes en steden van het grootste belang is om een goed uitgedachte structuur onder je voeten te hebben, waarop kan worden verder gebouwd om ervoor te zorgen dat wij en onze kinderen het ook nog naar hun zin kunnen hebben. Een mens brengt zijn leven door met redeneren over het verleden, klagen over het heden en zich zorgen maken over de toekomst. Ook wij hebben oog voor de toekomst maar eerder dan ons zorgen te maken willen wij ons focussen op de kansen en uitdagingen die voor ons zijn weggelegd.

In deze tijden waar iedereen het steeds heeft over de financiële crisis, moeten wij erover waken dat wij verder blijven kijken. Want er is van alles aan de hand. We zitten niet alleen in een financiële crisis, maar ook nog in een klimaatcrisis, een voedselcrisis, een energiecrisis en, wie weet, zitten we zelfs in een morele crisis. Maar het biedt ook kansen. Wij moeten naar een samenleving gaan waarin we investeren op langere termijn. Een samenleving waarin het niet gaat om het debat waarbij iedereen hard roept en niet luistert, maar om een dialoog waarin je oprecht geïnteresseerd bent in de opvatting van de ander. De toekomst wordt immers niet voor ons gemaakt.

Beste Herenthoutenaren,

Ook in Herenthout hebben wij een jaar van verandering achter de rug. Het vraagt inspanningen van iedereen. Jullie hebben het al op jullie belastingbrieven kunnen zien: het gemeentelijk aandeel is verhoogd, we moeten het niet onder stoelen of banken steken.

Dit was een maatregel die nodig was, een onpopulaire maatregel maar toch ook een verantwoorde maatregel om ons budget in evenwicht te krijgen ... En dat heeft niks te maken met onbekwaam, onbesuisd of wat dan ook. Wij moeten er eerlijk voor uitkomen zodat wij iedereen altijd recht in de ogen kunnen kijken. In ieder geval zal ik mezelf met de ganse ploeg van gemeente en OCMW blijven inzetten om van Herenthout een mooie, leuke en veilige thuis te maken waarin het goed is voor u, voor uw kinderen en voor uw familie om te wonen, om te werken en om te leven.

Beste vrienden,

Ik wil met dezelfde zin als vorig jaar afsluiten: laat ons samen verder werken aan een open en verdraagzaam Vlaanderen, aan een solidair België en een steeds hechter Europa. Dan zal ook Herenthout er wel bij varen. Laat dit de betekenis zijn van deze nationale feestdag.

Leve de koning, leve België, leve Vlaanderen, leve Herenthout.

Nog een prettige en aangename nationale feestdag. Ik dank u voor uw aandacht!

Extra bladwijzer >>> De 21 julitoespraak van koning Albert

Geen opmerkingen: