vrijdag 22 juli 2011

Huirtuit zingt (een beetje) in Zaal Lux

In een mooi gevulde Zaal Lux vierde Herenthout gisteren de nationale feestdag. Omdat de weersverwachtingen weinig goeds voorspelden, koos de Cultuurraad eieren voor z’n geld en verplaatste de viering van een verkeersvrij marktplein naar de gecontesteerde zaal.

In zijn 21 julitoespraak vroeg burgemeester Roger Gabriëls (GBL) zich terecht af of we wel redenen hebben om te feesten. “Na meer dan 400 dagen hebben wij in België de langste regeringsvorming sinds mensenheugenis. Wat al langer een uitzichtloze situatie is, wordt met de dag nog erger en erger. In het zuiden van ons land hebben we al langer een Madame Non, spijtig genoeg hebben wij in het Vlaamse gedeelte nu ook een Mijnheer Neen.”
Gabriëls deed een oproep aan onze politici om samen naar oplossingen te zoeken, in plaats van telkens weer te zoeken naar tekorten of onevenwichten. “Dat ze niet blindelings en naïef in voorstellen mee stappen, is normaal en wellicht van alle tijden. Maar er komt in mijn ogen ook een moment dat je de realiteit moet koppelen aan idealisme en dat je van daaruit tot een nieuwe invulling van onze federale Belgische staat moet kunnen komen.”
Onze burgemeester kwam ook terug op de verhoging van de opcentiemen in eigen gemeente. “Dit was een maatregel die nodig was, een onpopulaire maatregel maar toch ook een verantwoorde maatregel om ons budget in evenwicht te krijgen. En dat heeft niks te maken met onbekwaam, onbesuisd of wat dan ook. Wij moeten er eerlijk voor uitkomen zodat wij iedereen altijd recht in de ogen kunnen kijken.”
Afsluiten deed Gabriëls met dezelfde woorden als één jaar geleden. “Laat ons samen verder werken aan een open en verdraagzaam Vlaanderen, aan een solidair België en een steeds hechter Europa. Dan zal ook Herenthout er wel bij varen. Laat dit de betekenis zijn van deze nationale feestdag.”
Het muzikale luik van de viering werd gedragen door de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, Jo en Nele Witvrouwen, en de groep Zwart Op Wit. Ondanks de meezingers ‘Mexico’, ‘Lichtjes van de Schelde’ en ‘Liefde voor Muziek’, kwam ‘Herenthout Zingt!’ niet echt van de grond. Dat moet beter tegen 2012.
Het optreden van Zwart Op Wit (***) was dan weer wel dik in orde. Bijgestaan door een vierkoppige begeleidingsgroep wandelden broer en zus Witvrouwen door meer dan 40 jaar pop- en rockmuziek.
Vanaf de eerste noot sprong het aanstekelijke enthousiasme van Jo Witvrouwen in het oog. Jo heeft duidelijk plezier in wat hij doet en weet dat ook over te brengen op het publiek, zowel in het Nederlands (‘Zeester met Koffie’) als in het Engels (‘Fireflies’). Absoluut hoogtepunt was het licht fantastische ‘Wheels’ van Foo Fighters, waarin ook gitarist Rob Deckx een hoofdrol opeiste.
Maar ook zus Nele liet zich niet onbetuigd. Zij schitterde o.a. in ‘Luka’, ‘Black Horse & The Cherry Tree’ en het van de Amerikaanse tv-serie ‘Glee’ bekende ‘Need You Now’.
Kortom: een puik concert! Alleen jammer dat het Huirtuits publiek tijdens het optreden de mond niet kon houden. Ook dat kàn volgend jaar beter ...

Setlist >>> 1. Weather With You // 2. Luka // 3. Zeester met Koffie // 4. Suzanne // 5. Jimmy // 6. Breakfast at Tiffany’s // 7. Wheels // 8. Drops of Jupiter // 9. Use Somebody // 10. Fast Car // 11. Everything // 12. Where Everybody Knows Your Name // 13. I’ll Be There For You // 14. Black Horse & The Cherry Tree // 15. Medley: I’m Yours / Somewhere / Hey, Soulsister // 16. Big Yellow Taxi // 17. Chasing Cars // 18. Walking In Memphis // 19. Fireflies // 20. Need You Now /// 21. Brand New Day

Gehoord & gezien >>> Zwart Op Wit, in Zaal Lux in Herenthout, op donderdag 21 juli 2011

Geen opmerkingen: