woensdag 26 oktober 2011

Nacht van het Kempens Erfgoed

Acht Kempense gemeenten en veertig organisaties bundelen vrijdagavond de krachten voor de eerste Nacht van het Kempens Erfgoed. Je kan tussen 20 uur en middernacht gratis deelnemen aan 25 erfgoedactiviteiten. De organisaties die deelnemen zijn niet alleen stadsarchieven en musea, maar evengoed heemkringen, academies en zelfs toneelgroepen.

Het aanbod tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed is bijzonder gevarieerd. Van een traditionele tentoonstelling over een culinaire wandeltocht tot zelfs een avond traditioneel broodbakken. Het evenement is een organisatie van de erfgoedcel Kempens Karakter. Begin 2009 werd de cel opgericht door de gemeentebesturen van Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Lille, Olen, Nijlen en Vorselaar. Begin dit jaar hebben Lier en Berlaar hun karretje aangekoppeld zodat Kempens Karakter een projectvereniging is geworden die 148.000 inwoners vertegenwoordigt.
“Voor de eerste Nacht van het Kempens Erfgoed is geen centraal thema uitgewerkt, maar elke partner heeft wel een originele insteek gevonden om het publiek te laten kennismaken met het eigen erfgoed”, weet Jeroen Janssens van Kempens Karakter vandaag in Het Nieuwsblad. “Je kan kiezen of je één evenement blijft volgen, maar je kan ook een traject uitstippelen.”
Herenthout heeft gekozen voor een gegidste erfgoedwandeling (doorlopend van 20 tot 22 uur) met pittige anekdotes en historische trivia. De wandeling volgt het traject van de nieuwe bewegwijzerde wandeling ‘Stapvoets’. De Sint-Gummaruskerk wordt omgebouwd tot een heemkundig café dat voor de gelegenheid wordt uitgebaat door MinC. De gemeentelijke muziekacademie zorgt er voor de muzikale omlijsting.
In Berlaar wordt er onder meer verteld over de concurrerende fanfares. In het Diamantmuseum in Grobbendonk staat Romeinse juweelkunst centraal, Herenthout stippelde een erfgoedwandeling uit, Olen toont oude foto's en laat oud-citébewoner Walter Van den Broeck aan het woord. In de Sint-Amalbergakerk in Wechelderzande wordt het Wonder van de Hegge belicht. Die ommegang van werd door minister Schauvliege nog aan de lijst van Vlaams Immaterieel Erfgoed toegevoegd. De volgende ommegang, die maar eens om de 25 jaar wordt georganiseerd, staat gepland op zondag 27 mei 2012. De aloude Kempense bakkerijtraditie wordt nieuw leven ingeblazen bij Den Overbuur in Berlaar-Heikant.
“Uit Lier kregen we zopas het spijtige nieuws dat poppenmuseum De Kleine Wereld begin volgend jaar de deuren zal sluiten”, zegt Janssens. “Maar tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed kan je er nog terecht om een laatste blik te werpen op Villa Helena, het schitterende poppenhuis met een prachtig verhaal.”

Geen opmerkingen: