maandag 17 oktober 2011

Verkiezingskoorts komt op gang

Op 14 oktober 2012 trekken we naar de stembus om een nieuwe burgemeester en gemeentebestuur te kiezen. Eén jaar voor die gemeenteraadsverkiezingen publiceert Het Nieuwsblad de rapporten van de burgemeesters in de 34 grootste Vlaamse steden en gemeenten.

Ook alle andere gemeenten komen aan bod. Vanaf vandaag maakt de krant dagelijks een analyse van het bestuur in de andere gemeenten. Tot volgend jaar worden we op de hoogte gehouden van alle politieke ontwikkelingen in Herenthout. Zo weet u op 14 oktober 2012 voor wie u moet kiezen in het stemhokje.
Vandaag kunnen we in Het Nieuwsblad lezen dat de viering van 121 jaar carnavalsstoet in 2013, voorlopig meer mensen bezighoudt dan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Toch is de verkiezingskoorts in ons dorp al goed merkbaar.
Laten we even terugkeren naar 8 oktober 2006, een keerpunt in de Herenthoutse politiek. Uittredend burgemeester Tuur Baeten verloor die dag de verkiezingen. HVP kwam immers in de oppositie terecht nadat Eenheid en de GBL van burgemeester Roger Gabriëls een coalitieakkoord afsloten.
De HVP veranderde ondertussen van naam en trekt straks naar de kiezer onder de vlag van CD&V. Of er een N-VA-lijst komt, is nog niet meteen duidelijk. Idem dito voor Open VLD, die in 2006 wel deelnamen aan de verkiezingen, maar geen zetel behaalden. En dan is er nog het geval Aktie Herenthout Anders. Misschien trekken zij wel als NV-A naar de verkiezingen?!

Hard gewerkt
Burgemeester Roger Gabriëls verdedigt zijn bestuursploeg in Het Nieuwsblad. “We hebben de voorbije zes jaar hard gewerkt, maar er is veel energie gegaan naar de administratieve voorbereiding van grote projecten”, zegt burgemeester Gabriëls. “Ik denk onder meer aan het RUP ’t Kapelleke waar de herlocalisering van KFC Herenthout nu kan aanvatten. Dat wil zeggen dat ook de bouwgronden stilaan gaan vrijkomen.”
Voorts staat in de Kloosterstraat de afbraak van het klooster voor de deur. In samenwerking met de Kleine Landeigendom zullen er sociale woningen verschijnen. “Ook de Itegemse Steenweg wordt aangepakt en in samenwerking met Hidrorio wordt de Bouwelse Steenweg heraangelegd en voorzien van gescheiden fietspad.”

Veel studies en plannen
Oppositieraadslid Freddy Kerkhofs (SP.A) vraagt zich dan weer af of het bestuur eigenlijk al begonnen is met besturen. “Veel studies en plannen, maar op het veld zie ik weinig bewegen. Van het bestuur hadden we meer slagkracht verwacht. We hebben de nieuwe burgemeester krediet gegeven, maar dat geraakt stilletjes op.” SP.A gaat volgend jaar resoluut voor een derde zetel.

Geen opmerkingen: