maandag 12 februari 2018

5.000!

Ze waren met ruim 5.000, de kijklustige carnavalsliefhebbers die zondagmiddag afzakten naar het centrum van ons stoetersdorp. “We hebben regelmatig zon gehad en die paar druppels regen aan het einde van de middag konden het feest niet vergallen", weet voorzitter Gunter Nevelsteen van Peer Stoet in Gazet Van Antwerpen. “Ik hoorde bij de verschillende groepen dat ook de stoeters zelf zich volop geamuseerd hebben en dat is ook meer dan belangrijk.”

Voor het eerst moesten ook de inwoners een toegangsprijs van twee euro betalen, maar daar is amper commentaar op gekomen. Op en naast de stoet heerste er vooral veel sfeer en ambiance. Er namen dan ook maar liefst 54 groepen namen deel aan de stoet. Er werd gedanst, gezongen en geacteerd zoals ze dat enkel in Huirtuit kunnen. Incidenten waren er niet. De terreurtrucks en de kogelvrije vesten mogen volgende week thuis gelaten worden.

VOLKSFEEST EN STRAATTHEATER
“Carnaval in Herenthout is een echt volksfeest dat klein maar gezellig is”, vertelt Paul Hoefkens van de Reuzezwabbers in Het Laatste Nieuws. Hij loopt al 24 jaar mee in de stoet, dit jaar zijn Paul en zijn team verkleed als clown. “We verkleden ons niet elke keer als clown hoor, soms zijn we ook deftig gekleed zoals onze mascotte Peer Stoet. Hij is het symbool van de optocht en steekt met kop en schouders boven iedereen uit.”
Volgens Paul en zijn vrienden is Herenthout carnaval een hele speciale stoet. “Dit is meer dan een stoet, wij hebben weinig praalwagens maar zijn meer een straattheater. Iedereen uit Herenthout is bij de stoet betrokken en dat is heel speciaal. Wij leven hier een jaar lang naartoe. Na deze editie houden we een maand rust en dan beginnen we al met de voorbereidingen voor volgend jaar.”

STIJN EN IMITATO
Hoofdact tijdens de 126e carnavalsstoet was natuurlijk Prins Stijn I, bovenop zijn ‘Jungle Book’-praalwagen. “Ik heb toch wel veel zenuwen”, bekende hij voor de start van de optocht. “Maar ik kijk er enorm naar uit en ben heel blij, ik ga ervan genieten.”
Samen met zijn Nar Kurt en de Dansmariekes kroop hij op de praalwagen en deelde snoep uit. De leden van zijn carnavalsvereniging Imitato liepen voorop, verkleed als Indiërs op een vliegend tapijt. “Ons verhaal gaat over een rijke man die verliefd wordt op een meisje”, luidt het bij de groep. “Het is eigenlijk een parodie op de film ‘Coming to America’.” Ook zij hebben maanden - ahum - aan hun act en wagen gewerkt. “Een dag per week werkten we er samen aan”, zeggen ze. “Dit is geen praalstoet, maar eentje met veel dans en muziek. Wij moeten nog een beetje oefenen maar dat komt helemaal in orde.”

PRACHTIGE KOSTUUMS
Ook dit jaar volgden de dansjes en toneelstukjes elkaar snel - ahum - op en dat kon het publiek zeker smaken. Het niveau was dan ook hoog en de kostuums ronduit prachtig. Maar mooi hoeft niet perse veel te kosten. “Wij werken niet met duur materiaal, wij proberen gewoon heel veel plezier te maken en de mensen te entertainen”, zeggen Nadia en Inne van De Madeleintjes, die dit jaar rondtrokken als zeemeerminnen en kwallen. “Elke groep verzint zelf een eigen thema waarrond ze willen werken en doordat Balou de bijnaam is van Prins Stijn, bleven wij ook in het Disneythema.” (Bronnen: Gazet Van Antwerpen, Het Laatste Nieuws)

Wie er gisteren niet kon bij zijn, krijgt volgende week zondag een tweede en laatste kans om onder meer prins Stijn I te zien schitteren in zijn jungle. De stoet trekt dan opnieuw door de centrumstraten van Herenthout, weliswaar in de andere richting. Dé tip om de stoet optimaal te beleven, blijft dezelfde. Blijf niet staan aan de kant van de weg, maar ga de stoet tegemoet en geniet van het spektakel.


Groep Imitato liep voorop in de stoet. (FOTO: Paul Van Gestel)


Geen opmerkingen: