maandag 12 november 2018

11 novembertoespraak van burgemeester Heremans

Burgemeester Patrick Heremans had gisteren een drukke dag. Maar liefst vier speeches moest hij voorbereiden. Twee daarvan stonden in het teken van 100 jaar wapenstilstand.


Beste mensen

Bij de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog gaan onze gevoelens van respect naar de militairen en andere moedige strijders die hun leven gegeven hebben om de toenmalige Duitse bezetter te verslaan en onze vrijheid te herwinnen. Na meer dan 4 jaar oorlog sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een wapenstilstand op 11 november 1918 om 11 uur. Het is echter wel pijnlijk te constateren dat deze oorlog meer dan 8,5 miljoen mensenlevens gekost heeft.

11 November is intussen uitgegroeid tot een moment waarop wij symbolisch alle oorlogen in de wereld herdenken. En die oorlogen hebben spijtig genoeg een aantal gemeenschappelijke kenmerken: bezetting, vernieling, enorm veel doden, hertekende wereldkaarten, slagvelden vol gesneuvelden, enz ...

Diegenen die een wereldoorlog van dichtbij meemaakten zijn nu bejaarde of hoogbejaarde mensen. Enkel zij kennen de ervaring van honger en ontbering.

Onze generaties van na de tweede wereldoorlog hebben geen besef meer van wat “ tekort hebben” is. We staan juist daarom misschien te weinig stil bij de welvaart die we vandaag kennen en die als vanzelfsprekend wordt ervaren. Die gedachte alleen is al beklemmend. Welvaart en democratie zijn immers nooit vanzelfsprekend en waakzaamheid blijft geboden. Denken wij maar aan de beelden van geweld en ontbering waar we dagelijks via de media mee geconfronteerd worden.

Beste vrienden, de geschiedenis brengt ons een harde les en toch is de strijd tegen onverdraagzaamheid en voor gelijkheid nog lang niet gestreden.

De uitdagingen waar we voor staan zijn enorm. Meer dan zeventig jaar na het einde van de 2de wereldoorlog constateren we nog elke dag dat er op heel wat plaatsen oorlog wordt gevoerd en grote conflicten plaatsvinden. Het lijkt alsof we uit het verleden niet genoeg geleerd hebben. Laat ons daarom met z’n allen de hoop uitspreken dat mensen meer en meer zullen inzien dat oorlog nooit tot vrede zal leiden, maar dat vrede pas z’n intrede zal doen op het moment dat mensen naar elkaar willen luisteren en mekaar de hand willen reiken. En dat begint op kleine schaal in onze eigen omgeving in de hoop dat dit mag uitdeinen naar de grote wereld rondom ons.

Als wij met zijn allen de nodige inspanningen willen leveren zullen we ook versterkt uit crisismomenten kunnen komen. Dat hiervoor soms water bij de wijn moet worden gedaan en dat hiervoor een basishouding van verdraagzaamheid moet worden aangenomen, staat buiten kijf. Als wij allemaal bij onszelf beginnen en met een open geest naar de ander kijken en naar diens ideeën luisteren, dan zijn we als maatschappij al een eind op weg. Dat is trouwens de basis die ervoor moet zorgen dat problemen met woorden kunnen worden opgelost in plaats van met wapens.

Beste mensen, vandaag denken wij met veel respect terug aan onze oud strijders. Velen hebben hun leven gegeven in de strijd tegen bezetting, dictatuur en het fascisme. Ook vele burgers hebben hun leven gewaagd en soms verloren om het leven van anderen te redden. Al deze herinneringen zouden ons moeten versterken in de strijd voor humanisme, voor gelijkheid en voor vrijheid.

Natuurlijk hebben wij allemaal nog veel te leren. Maar op een dag als deze, beseffen we dat waarden als verdraagzaamheid, democratie en vrijheid fundamentele en essentiële waarden zijn in ons bestaan. Het is onze plicht deze waarden hoog in het vaandel te voeren en door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen.

“Nooit meer oorlog” is dan ook de leuze waar ik mijn woordje wil mee afsluiten. Dat wij nooit nog moeten meemaken wat onze ouders of grootouders hebben meegemaakt. Hun lijden mag niet voor niets geweest zijn. Als we met z’n allen deze boodschap als leidraad van ons bestaan nemen, is dat in elk geval de start van een betere toekomst.

Patrick Heremans
Burgemeester
Eredienst in de Sint-Pieter-en-Pauluskerk


Schepen van cultuur en latere burgemeester Patrick Heremans mocht in 2016, geflankeerd door Eddy Verschueren en Maria Verstrepen, een bloemenkrans neerleggen aan de Menenpoort in Ieper. Het bekende Britse oorlogsmonument uit WOI draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten.


Goedenavond beste mensen

Ik heet u in naam van het gemeentebestuur en van de cultuurraad van harte welkom op deze derde fakkeltocht naar aanleiding van de herdenking van de eerste wereldoorlog en bij uitbreiding van alle oorlogen over de hele wereld.

Wij willen daarom hier aan het monument even halthouden. Dit monument staat in onze gemeente toch symbool voor het oorlogsverleden van Herenthout. Het is dan ook op deze plaats dat wij graag een moment van bezinning inbouwen. Herenthout is ook een van de 231 gemeentes die ingetekend heeft op het initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos om naar aanleiding van 11 november 2018 – 100 jaar na het einde van de eerste wereldoorlog – een vredesboom te planten. De afgelopen week is deze boom dan ook aangeplant op dit vredesplein.

De vorm waarin dit bezinningsmoment gegoten wordt, maakt het mogelijk om even stil te staan bij de dwaasheid van een wereld waarin oorlog tot op de dag van vandaag een plaats heeft. Beste aanwezigen, we weten allemaal dat oorlog nooit zal zorgen voor vrede, als mensen niet bereid zijn met mekaar te praten en naar mekaar te luisteren.

In Herenthout hebben we twee jaar geleden een uitgebreid herdenkingsprogramma gehad waaraan heel wat verenigingen hebben meegewerkt, maar ook de afgelopen dagen en weken zijn er een aantal initiatieven de revue gepasseerd. Ook voor de leerlingen van onze drie lagere scholen voorzien wij de laatste jaren elke keer een aangepast aanbod. Zo laten we de gedachte aan oorlog, maar ook aan vrede, de gedachte aan haat, maar ook aan liefde ook in onze gemeente verder leven van jong tot oud.

Vandaag doen we dit op een heel intimistische manier aan de voet van het beeld dat heel die moeilijke periode symboliseert. We hoorden zonet de Last Post die gebracht werd door Maxime en zo meteen geef ik het woord aan Jan Van Delm die een bezinningstekst zal brengen.

Ik wil deze mensen namens de gemeente alvast van harte bedanken voor hun medewerking, maar ik wil ook jullie allemaal bedanken voor jullie massale aanwezigheid op deze fakkeltocht. Het is immers een manier om aan onze kinderen te tonen hoezeer wij trachten naar een wereld van vrede. Ik hoop op mijn beurt dat jullie hiervan kunnen genieten en dat jullie dit moment ook als bezinningsmoment kunnen ervaren. Na dit bezinnend moment wandelen wij in groep terug naar de feestzaal waar u nog terecht kan voor een warm drankje.

Patrick Heremans
Burgemeester
Intimistische en muzikale bezinningsmomenten aan het monument voor de gesneuvelden

Geen opmerkingen: