zaterdag 19 januari 2019

Huldiging sportlaureaten en kampioenen 2018

Gisteren werden in ’t Kapelleke de Herenthoutse sporters gehuldigd. Veldrijdster Ellen Van Loy, atlete Elise Helsen en triatleet Vince Van De Poel gingen met de belangrijkste prijzen lopen.

Master of ceremonie Danny Cannaerts heette iedereen welkom en bedankte uittredend schepen van sport Herman Dom voor zijn gewaardeerde inspanningen tijdens de voorbije legislatuur. Daarna was het de beurt aan nieuwbakken schepen Stefanie Vrins.
In haar maidenspeech benadrukte Stefanie dat de geleverde sportprestaties van het voorbije jaar niet mogelijk waren geweest zonder de omkadering en het harde werk van de Herenthoutse sportclubs. “Ik wil hen dan ook bedanken om de fundamenten te zijn van het Herenthouts sportleven. Het is dankzij deze clubs, die hoofdzakelijk op vrijwilligers draaien, dat al onze laureaten zich sportief ten volle kunnen ontplooien.”

GEMISTE KANS
Ondanks de mooie woorden van schepen Vrins werd er dit jaar geen trofee voor Sportverdienste uitgereikt. Waren er vorig jaar met Marc Van Kerckhoven en de uiteindelijke winnaar Staf Heylen nog twee genomineerden, dan zag er dit jaar niemand zijn jarenlange (extra)sportieve inzet bekroond met een trofee. Toch wel een gemiste kans ...
Na de traditionele welkomstwoorden werden de Herenthoutse provinciale, Vlaamse, Belgische en Internationale medaillewinnaars een voor een gehuldigd. Tussendoor waren er demo’s van Judoclub Herenthout, Turnkring Blijf Jong en Muses in Motion. Vooral het dansgeweld van Muses in Motion werd door de aanwezigen zeer gesmaakt.
Maar het waren Greet Peeters en Marc Dene die de show stalen tijdens de demo van de judoclub. In duopresentatie gaven ze toelichting bij de vele been-, schouder-, heup- en armworpen die het judo rijk is. Om nog maar te zwijgen van de houd- en armgrepen. Greet en Marc staken ook de loftrompet van de mindere sportgoden binnen een sportclub. “Zonder hen geen kampioenen!”, klonk het.
Als apotheose van de avond stonden de bekendmaking van de Herenthoutse (jeugd)sportman, (jeugd)sportvrouw en (jeugd)sportploeg op het programma. Bij de youngsters gingen deze titels naar respectievelijk motorcrosser Jenne Van Hoof, judoka Amberley Van den Broeck en Turnkring Blijf Jong.
De titel Sportploeg ging naar de sterk presterende ruiters en amazones van Ruitervereniging Sint-Paulus. Bij de dames kwamen er, na een ex aequo bij het aantal stemmen, twee winnaars uit de bus. Zowel veldrijdster Ellen Van Loy als atlete Elise Helsen werden gekroond tot Sportvrouw van het jaar. Bij de mannen kwam, na de gedeelde tweede plaatsen van atleet Laurent Bierinckx en retrorenner Kris Verhulsel, triatleet Vince Van de Poel als winnaar uit de bus.

DE WINNAARS!
  • Jeugdsportman: Jenne Van Hoof (motorcross)
    Jenne is sinds drie jaar crosser. Vorig jaar stond hij na een zware val een half jaar aan de kant. Ondanks zijn nog korte carrière wist hij al verschillende podiumplaatsen te behalen. In Ravels won hij zelfs de twee reeksen en ging hij met de eindzege aan de haal.
  • Jeugdsportvrouw: Amberley Van den Broeck (judo)
    Amberley behaalde vele podiumplaatsen tijdens nationale en internationale wedstrijden in het judo. Klap op de vuurpijl was een knappe eerste plaats bij de meisjes U13 in de provincie Antwerpen.
  • Jeugdsportploeg: TTM Blijf Jong (turnen).
    TTM Blijf Jong behaalde in 2018 heel wat medailles op verschillende tornooien. Op het Antwerps kampioenschap kaapte de turners acht medailles weg waaronder enkele gouden. Tevens werden er mooie ereplaatsen behaald op zowel het Vlaams als Belgisch kampioenschap.
  • Sportman: Vince Van de Poel (triatlon)
    Vince won de triatlons in Viersel, Brugge en Mechelen bij de jeugd A. Verder behaalde hij mooie ereplaatsen op de triatlons van Izegem, Aarschot en Vilvoorde waarvan hij er enkele bij de seniors afwerkte. Als kers op de taart werd Vince Belgisch kampioen duatlon in Ruddervoorde en stond hij aan de start op de internationale wedstrijd in Tabor (Tsjechië).
  • Sportvrouwen: Ellen Van Loy (veldrijden) en Elise Helsen (atletiek)
    Ellen Van Loy voorstellen is niet meer nodig. Gedurende het afgelopen jaar behaalde ze meer dan tien keer het podium op de best bezette veldritwedstrijden bij de elites vrouwen overal ter wereld, in Hasselt wist ze zelfs met de hoofdprijs huiswaarts te keren.
    Elise Helsen wist na een reeks van grootse resultaten in de jeugdreeksen van het atletiek te bevestigen in 2018 bij de seniors. Zo werd ze Provinciaal kampioen in het hoogspringen (indoor) en in het Kogelstoten (outdoor). Op de Vlaamse kampioenschappen behaalde ze het brons in het kogelstoten.
  • Sportploeg: Ruitervereniging Sint-Paulus (paardensport)
    Het viertal wist in 2018 op zes provinciale tornooien met de winst huiswaarts te keren. Ook werden ze provinciaal en zelfs nationaal kampioen. Het achttal deed nog straffer, ze legden op alle provinciale tornooien beslag op de 1e plaats, werden provinciaal en nationaal kampioen, dit laatste door het onklopbaar geachte team uit Bredene achter zich te laten. Acht- en viertal samen, zowel provinciaal als nationaal kampioen. Een unieke prestatie!
(Bron: Herenthouts Sportleven)


Voor Stefanie Vrins was het haar eerste publieke optreden als schepen van sport. (Foto: Martin Lieckens)


Greet Peeters en Marc Dene gaven in duopresentatie uitleg bij de demo van de judoclub. (Foto: Martin Lieckens)


Sportploeg van het jaar: de ruiters en amazones van Ruitervereniging Sint-Paulus. (Foto: Martin Lieckens)


Sportman van het jaar: Vince Van de Poel. (Foto: Martin Lieckens)

Geen opmerkingen: