zaterdag 19 januari 2019

Cultuurprijs voor ‘Herenthit’

Jef Aerts en Stefan Laenen hebben voor hun boekje ‘Herenthit’ zonet de Cultuurprijs 2018 gewonnen. In een afgeladen GOC Ter Voncke haalden zij het tijdens een gala-avond ten koste van het uitverkochte Clamotte Rock.

GOC Ter Voncke was voor de jaarlijkse hoogmis van Cultuurraad en Jeugdraad tot de nok gevuld. Maar liefst 325 aanwezigen - een record - zagen Jef Aerts en Stefan Laenen met de hoofdvogel aan de haal gaan. Het schrijversduo werd voorgedragen door de Herenthoutse bibliotheekcommissie. Die kon naar eigen zeggen niet om het boek ‘Herenthit’ heen. De auteurs vertellen hierin het verhaal van de Huirtuitse popgeschiedenis. Uiteindelijk verzamelden Aerts en Laenen zoveel materiaal, dat hun opzoekingswerk een voorstelling baarde. De twee schrijvers kregen op deze achtste gezamenlijke gala-avond trouwens een vrij podium en mochten een en ander dunnetjes overdoen. Herenthit Light, zeg maar.

UITGESLOTEN
De winnaar van de cultuurprijs werd eigenlijk eerder deze maand al gekozen door een jury van dertien: zeven bestuursleden, aangevuld met evenveel leden van de algemene vergadering die willekeurig werden getrokken. Initieel was hier ook het Hooifeestencomité bij, maar zij werden volgens artikel 6 van het het reglement (“genomineerde personen of verenigingen niet kunnen deelnemen aan het verkiezingsproces”) uitgesloten.
Ook voorzitter Eddy Verschueren van de Cultuurraad werd in snelheid gepakt en aan de kant geschoven. Bij de uitreiking van de 39e cultuurprijs mocht immers alleen nieuwbakken schepen van cultuur Willy Torfs mee op het podium, alweer een soloslim van presentator Stefan Laenen. Eerder op de avond won Marcel Geeraerts de Trofee van Verdienste en ging de dertiende Jeugdduim naar Jeugdatelier Matsijs en hun gepimpte elektriciteitskasten.

BLOEMETJES
De uittredende GBL-schepenen Patrick Heremans (cultuur) en Tine Witvrouwen (jeugd) werden aan het begin van de gala-avond door het presentatorsduo Magali Hoefkens en Stefan Laenen in de bloemetjes gezet voor hun gewaardeerde inspanningen tijdens de voorbije legislatuur. Naast de muzikale intermezzo’s van de huisband waren er vanavond ook twee korte optredens van Jubile. Het close harmony-koor gaf vorig jaar in november een dubbelconcert met LuNa, een duo dat bestaat uit gitarist Luc Canters en jazzzangeres Nathalie van den Meutter. Op hun setlist stonden ‘Opus 1’, ‘Paper Moon’, ‘In My Life’ en ‘Jeepers Creepers’, een nummer met een link naar Herenthit.

PLASPUNT
De ploeg van Levensloop verzorgde opnieuw de bediening. Ook dit jaar had Stefan Laenen een opdracht voor Pascal Sermeus bedacht. Samen met Vechter Monique Goossens kreeg hij een nieuwjaarszak om de nek gehangen, waarin de genodigden hun wc-geld konden droppen. Het leverde Levensloop - ondanks het gratis plaspunt dat Ter Voncke toch is - uiteindelijk het mooie bedrag van 1.140 euro op. Plassers, bedankt!


Marcel Geeraerts won de Trofee van Verdienste. Hij haalde het van Clara Janssens en Emilia Kuppens. (Foto: Kon. Fotoclub Toreke)


JAM won voor de derde keer de Jeugdduim, deze keer ten koste van G-judo Mori-No-Otoko en de werkgroep rond het nieuwe skatepark.


(Foto: Kon. Fotoclub Toreke)

Geen opmerkingen: