Herenthout is sinds deze week met Jurgen Geyselings een journalist rijker. Dinsdag debuteerde hij met een stukje over de eekhoornbruggen in Grobbendonk. Ook gisteren toonde de nieuwbakken journalist zich bruggenbouwer, deze keer tussen Eenheid en oppositiepartij S.A.M.E.N.
Wie helemaal niet te spreken is over deze manier van bruggen bouwen, is die andere oppositiepartij. Volgens GBL heeft S.A.M.E.N. wel een heel aparte visie op oppositie voeren. “Na de afgelopen gemeenteraden werd het duidelijk dat Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.) zich op vele, zoniet alle vlakken aansluit bij de beslissingen van Eenheid, wat wij trouwens ook hadden verwacht”, zegt GBL kopstuk en oud-burgemeester Patrick Heremans in de krant. “Maar dit staat GBL niet in de weg om de komende legislatuur aan te vatten op een kritisch-constructieve manier.”
Van Dyck ziet de huidige politieke situatie in onze gemeente eerder als een unieke kans. “Het is de allereerste keer in mijn 30 jaar oppositie voeren dat de oppositie gehoord wordt en dat er rekening gehouden wordt met de mening van de minderheid”, countert hij de kritiek van GBL. “Het gemeentebestuur werkt hard, ze leren veel en zijn niet te beroerd om raad te vragen. Dat belooft!”
OP DE KOFFIE BIJ STIJN
Maar even terug naar onze nieuwbakken journalist. “Op de één of andere manier voel ik mij een profvoetballer”, zegt Jurgen op de sociale media, “van je hobby een deel van je beroep kunnen maken. Kampioen zal ik nog niet direct worden, daarom nog veel trainen! Schrijven, schrijven, schrijven ...”
En dus ging Geyselings afgelopen woensdagmorgen op de koffie bij burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid), in zijn van vloer tot plafond gemoderniseerd burgemeesterskantoor. “Hier en daar nog een kleine aanpassing en de komende jaren ga ik hier perfect mijn nieuwe taak kunnen uitoefenen”, aldus Raeymaekers.
OPEN COMMUNICATIE
Woensdagmorgen en de burgemeester bevindt zich in zijn kantoor, de tijden zijn veranderd. Of om het met de woorden van Bob Dylan te zeggen: The times they are a-changin’! Sinds de start van de nieuwe legislatuur zijn alle leden van het schepencollege - toch zij die Eenheid vertegenwoordigen - verplicht om een flink deel van hun persoonlijke werktijd in te leveren, zodat ze zich meer kunnen toeleggen op hun schepenambt. Raeymaekers hoopt zo op een betere, open communicatie met de werknemers op het gemeentehuis.
Open communicatie, hét uithangbord waarmee het nieuwe bestuur naar buiten wil komen. Zowel richting werknemers, andere politieke partijen en - uiteraard - de inwoners van Herenthout. Zo werden al enkele problemen aangepakt. “Met de inwoners van de Schransstraat, een drukke sluipweg, werd tijdens een bewonersvergadering overeengekomen om de straat via een proefopstelling om te vormen tot een doodlopende straat”, aldus schepen Maurice Helsen (CD&V).
KIEZERSBEDROG?
Allemaal goed en wel, open communicatie naar de burger toe en zo ... GBL neemt het woord kiezersbedrog net niet in de mond, maar heeft toch wel vragen bij de verschoven schepenambten bij Eenheid, waarbij de Herenthoutse kiezer zijn keuze niet gerespecteerd zag. Zo stonden twee rechtstreeks verkozenen bij Eenheid, vlak na de bekendmaking van de uitslag van de verkiezingen, hun plek af om twee andere Eenheid-leden een zitje in het college van Burgemeester en schepenen toe te dienen.
Volgens Raeymaekers is deze situatie net een win-win situatie. “De Eenheid-leden die hun zitje afstonden na de verkiezingen zullen hun vervangers meer dan ooit steunen en bijstaan in hun functie. Ik zie dit als een verdubbeling van het denkend vermogen dat mee aan tafel zit tijdens het college van burgemeester en schepenen.”
Ook Jan Van Dyck deelt die mening. “Dat Hugo Cambré en Machteld Ledegen geen kandidaat waren voor een schepenambt bewijst dat de nieuwe ploeg het ernstig meent. Niet schepen ‘spelen’ om een centje bij te verdienen, maar de zaak overlaten aan wie wel de nodige tijd kan vrij maken. Dat dit tweetal de nieuwe schepenen met raad en daad bijstaat, bewijst dat ze het beste willen voor ons dorp.”
HANGIJZERS
Tot slot gooit Geyselings in zijn eerste ‘politieke artikel’ nog twee hete hangijzers in de groep: het KFC Herenthout-dossier en de site Serneels. Dat de voetbalkantine van KFC veel duurder uitviel dan origineel begroot, is alom geweten. Het kostte GBL hoogstwaarschijnlijk de verkiezingen.
Maar ook over de fel vervuilde site Serneels is het laatste woord nog niet gezegd en geschreven. “Na onderzoek bleek immers dat het voorbestemde kledingmagazijn van Peer Stoet niet op deze terreinen mag geplaatst worden, net omdat er sprake is van een ‘kledingmagazijn’. Er werden reglementen gevonden waarin staat dat op de Serneels-site enkel opslagplaatsen gebouwd mochten worden.”
Een kledingmagazijn valt hier niet onder en dus dreigt Peer Stoet met lege handen achter te blijven. Althans toch aan de Itegemse Steenweg. “Het bestuur zoekt volop naar oplossingen en denkt deze snel te vinden”, klinkt het hoopvol. (Bron: Het Laatste Nieuws)
Burgemeester Raeymaekers in zijn volledig vernieuwd kantoor. Let op de overduidelijke aanwezigheid van bard Bob Dylan. (Foto: Jurgen Geyselings)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten