Dimitri Leue heeft een nieuw boek uit. ‘Wolinoti. Het houten kind’ is het liefdesverhaal van een Saksische houthakker en zijn stadsvrouw en hun hunkering naar een liefdesbaby. Wat het boek extra aantrekkelijk maakt, zijn de adembenemend mooie houtsneden van de bekroonde illustratrice - met Huirtuitse roots (!) - Vanessa Verstappen.
‘Wolinoti. Het houten kind’ is gebaseerd op de gelijknamige theatervoorstelling, gemaakt in samenwerking met De Singel en Sabam for culture. Vooraan in het boek vind je een QR-code die je toegang verschaft tot een audiobestand, waarop de auteur het sprookje voorleest, over muziek van Robert Schumann, gespeeld door Kiyotaka Izumi.
Het verhaal gaat terug op een Slovaaks sprookje over geluk en pijn. Het aanvankelijke geluk van een houthakker en zijn stadsbruid, die voor hem verhuisde naar het bos, komt onder druk wanneer ze kinderloos blijven. Maar dan vindt de houthakker in een oude notelaar een houten kind dat ... spreekt en danst.
LOVENDE RECENSIE
“Wie anders dan Vanessa kan de illustraties bij het boek verzorgen?”, moet Dimitri Leue gedacht hebben. Een keuze die doctor in de jeugdliteratuur Jan Van Coillie alleen maar kan beamen. Hij schreef voor Mappa Libri namelijk een lovende recensie.
“Zonder meer indrukwekkend zijn de houtsneden van Vanessa Verstappen. Ze passen perfect bij dit verhaal over een houthakker en zijn vrouw. Het is heel bijzonder hoeveel tederheid ze in haar prenten kan oproepen: de houthakker met zijn hoofd op de schoot van zijn vrouw die verhalen voorleest of de vrouw met het houten kind als een middeleeuwse madonna. Verstappen prikkelt ook de verbeelding van haar kijkers. De voorwerpen die het verliefde koppel omringen, moet je zelf met elkaar in verband brengen. En boven de lezende vrouw kun je allerlei figuren uit sprookjes en klassiekers herkennen. De combinatie van fascinerende prenten en een klankrijk sprookje vol intense gevoelens maakt van ‘Wolinoti’ toch een bijzonder boek.”
Dimitri Leue, Vanessa Verstappen (ill): ‘Wolinoti, het houten kind’, Davidsfonds/Infodok, Leuven 2019, 40 p., ISBN 9789059089525, distributie Standaard Uitgeverij.
Dimitri Leue in de gelijknamige theatervoorstelling. (Foto: Sarah De Graeve)
MEER OVER VANESSA ...
Vanessa Verstappen studeerde in 2008 af aan Sint-Lucas Antwerpen, waar ze zelf ook een paar jaar les gaf. Als jonge studente kreeg ze al in het eerste jaar les van haar favoriete docent: de begeesterde houtsnijder Luk Duflou. Hij leerde haar snijden in kerselaar en ze vond meteen haar biotoop in zijn hoogdrukatelier in Sint-Lucas. Sindsdien ligt haar werkplek herhaaldelijk onder de houtkrullen.
In 2010 debuteerde Vanessa als illustrator met ‘Armandus de Zoveelste’ van Dimitri Leue. Ze maakte hiervoor een zestigtal houtsnedes in lindehout. Haar debuut kaapte meteen meerdere prijzen weg, waaronder de Boekenpluim (2011) en De Zilveren Penseel (2011). Lindelaar is nog steeds haar lievelingshoutsoort, maar af en toe prikt ze ook haar gutsen in populier en kerselaar. Een linosnede zie je haar zelden maken. Dan mist ze de warme geur van het hout, het karakter van de structuur, de kleine imperfecties en de speelse nerven. Bovendien de schors ook, die er soms nog aan hangt.
Inspiratie vindt Vanessa overal waar ze rondkijkt en dagdroomt. Curieuze miniatuurbeeldjes of rubberen diertjes op een rommelmarkt? Ze kunnen de blauwdruk zijn voor de karakters in een nieuw boek. Voorts houdt ze van uitslapen, haar kronkelende kamerplanten, (jeugd)theater, wekelijks kringwinkelen, verse tomatensoep en haar babbelzieke kat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten