woensdag 3 juli 2019

Stichting tegen Kanker: recordbedrag nieuwe wetenschappelijke projecten

De Stichting tegen Kanker heeft in 2018 een recordbedrag van 25 miljoen euro toegekend aan 75 wetenschappelijke projecten. Een en ander bleek vorige week donderdag uit het jaarverslag.

De Stichting tegen Kanker lanceert elke twee jaar een projectoproep voor wetenschappelijk onderzoek. Twee onafhankelijke jury’s selecteren uit de aanvragen de meest veelbelovende projecten voor een ‘wetenschappelijke grant’ of beurs. Het aantal geselecteerde projecten gaat gestaag in stijgende lijn: in 2008 werden er 45 projecten geselecteerd. In 2018 ging het om 75 projecten en 25 miljoen euro, een bedrag dat gespreid kan zijn over meerdere jaren. Daarnaast financierde de Stichting in 2018 130 projecten om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren, voor een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro.
De Stichting tegen Kanker kende in 2018 in totaal 31,4 miljoen euro toe aan informatie en gezondheidspromotie, steun aan wetenschappelijk onderzoek en sociale ondersteuning. Het totale aantal donaties bedroeg 36,8 miljoen euro in 2018, waarvan 19,4 miljoen legaten waren.

POSTDOCTORALE MANDATEN
Er ging ook 1.260.000 euro naar vijf postdoctorale mandaten. Sinds 2017 kent de Stichting op jaarbasis klinische postdoctorale mandaten toe. Die bieden artsen die hun klinische activiteit uitoefenen binnen een academische structuur de mogelijkheid om de helft van hun tijd te besteden aan onderzoek. Stichting tegen Kanker financiert dit deeltijds onderzoek rechtstreeks via de postdoctorale mandaten. De mandaten worden toegekend aan arts-onderzoekers voor een periode van vijf jaar. Voor 2018 ging het onder meer om de volgende artsen:
  • Dr. Sophie Servais CHU de Liège (ULg), afdeling Hematologie
    Onderzoeksveld: verminderen van de complicaties na een beenmergtransplantatie “Graft-versus-hostziekte, een serieuze en veelvoorkomende complicatie”
  • Pr Valérie Fonteyne UZ Gent
    Onderzoeksveld: optimalisatie van de radiotherapie bij prostaatkankerpatiënten “Een belangrijke stap richting de optimalisatie van prostaatkankerbehandeling”
  • Prof. dr Thomas Vanwolleghem (UZA)
    Onderzoeksveld: hepatitis en leverkanker “Betere identificatie kan levercomplicaties voorkomen”
  • Dr Jo Caers CHU de Liège (ULg), afdeling Hematologie
    Onderzoeksveld: multipel myeloom “Botcomplicaties beter begrijpen en behandelen”

LEVENSLOOP
Het voorbije weekend was het Beekpark in Nijlen het idyllische decor Levensloop Neteland. Levensloop is een ook initiatief van de Stichting tegen Kanker.
Sebastiaan Theuns van Levensloop Neteland vóór de start van het evenement: “We zamelen vandaag en morgen geld in dat héél goed gespendeerd wordt. De teller staat nu al op meer dan 56.000 euro. Dat is nu al meer dan vorig jaar aan het einde van het event en het moet nog beginnen!”
Theuns verwees tijdens de opening naar de wetenschappelijke projecten die door de stichting worden gefinancierd. “Dit geld wordt onder andere gebruikt om de diagnostische middelen en behandelingen te verbeteren. We moeten geloven in onderzoek en innovatie en er vertrouwen in hebben dat kanker over enkele jaren hopelijk zal evalueren tot een chronische ziekte die we goed kunnen controleren.”
Een tweede belangrijke peiler van de stichting is preventie. “Het risico op huidkanker kan verlaagd worden door je te beschermen tegen de zon. De schouderklopjes-campagne is een initiatief van de Stichting. Zoek dit weekend zoveel mogelijk schaduw op, draag een t-shirt en smeer jezelf in met zonnecrème.”
Daarnaast is er ook Tournée Minerale, om ons te sensibiliseren over onze soms slechte gewoonten rond alcoholconsumptie. Als laatste begeleidt Tabakstop mensen om te stoppen met roken. “Hier op Levensloop staat een tent waar je je longgezondheid kan meten, heel leuk! Zeker doen!”
Levensloop Neteland klokte zondagnamiddag uiteindelijk af op 83.252 euro. Op het definitieve bedrag is het nog even wachten ...

Het jaarverslag van de Stichting tegen Kanker vind je hier.

Geen opmerkingen: