zaterdag 6 juli 2019

Viskeskermis

Gisteren waren Niemandshoek, Ceulemansstraat, ’t Schipke aan de Nete, de visvijver in de Binnenstraat, Het Prinsenhof en ’t Kapelleke in Huirtuit en ’t Kruiske in Bevel het decor voor Viskeskermis. Deze kermis is ontstaan rond 1935 en viel tot vorig altijd samen met de laatste werkdag vóór het bouwverlof.

Met Viskeskermis worden naar aloude traditie via de Grote Nete ook de allereerste Zeeuwse mosselen aangevoerd. Dat gebeurde op donderdag met een kleine authentieke visserssloep, die onder grote belangstelling aanmeerde aan de vistrap van ’t Schipke.

VIENE
Vroeger gebeurde dit met de onvermijdelijke Viene aan het roer. Ooit maakte hij een reporter wijs dat het bootje waarmee de mosselen werden aangevoerd helemaal uit Yerseke kwam. “Die man was daarmee weg. Maar wij vulden dat bootje ginder zie, achter die canadabomen”, zei hij destijds in Gazet Van Antwerpen.
Voor burgemeester Stijn Raeymaekers was het de eerste keer dat hij de aankomst van de mosselen meemaakte. “Een gezellige aangelegenheid, een traditie en een uitstap die ik voorheen nog nooit maakte”, zei hij in Het Laatste Nieuws. “Maar deze mosselen, die smaken naar meer. Dit lijkt me een traditie die ik de komende jaren niet snel zal overslaan.”


Burgemeester Raeymaekers genoot samen met Karl Vervoort en vele anderen van de smaak van de mosselen. (Foto: Jurgen Geyselings)

LEGENDE
“De legende vertelt dat de boeren van het gebied rondom de Grote Nete, Kruiskesbos en de Niemandshoek een week na Herenthout kermis hun eigen kermis in elkaar knutselden,” legt Haiko Neubert, eigenaar van café ’t Kruiske in Bevel, uit in de krant. “Herenthout Kermis was een te dure aangelegenheid voor deze boeren en zo gingen ze zelf een feest in elkaar boksen, een weekend later. Met visstok, een lekker pintje bier en de nodige goesting in een gezellig avondje doken de boeren de graskant van de Grote Nete in.”

’T SCHIPKE AAN DE NETE
Deze oude herberg werd in 1900 uitgebaat door het echtpaar Alfons en Louisa Vervloet en groeide langzaam aan uit tot een culinair pareltje te midden van de weelderige, ongerepte natuur. Tot in de 19e eeuw was de omgeving van ’t Schipke zeer moerassig en bijgevolg onbewoond. Door het uitvoeren van dijkwerken en de aanleg van afwateringsgrachten kwam hierin verandering.
In 1844 kwam ’t Schipke voor het eerst voor op het kadaster. Later kreeg het de functie van veer, herberg en boerderij. In 1949 plaatste men er een voetgangersbrug, met als gevolg dat het veer kort nadien werd afgeschaft.
Joannes Alfons Vervloet was de laatste veerman aan ’t Schipke. Hij was ook boer en herbergier. Voor één overzet van oever tot oever betaalden personen ouder dan 12 jaar 0,80 frank. Jongeren betaalden 0,50 frank en op de arm gedragen kinderen mochten gratis mee.
De overzetdiensten waren van groot nut voor de plaatselijke bevolking. Ze hadden tevens een folkloristische charme, omwille van de bijhorende badplaatsen en de typisch landelijke volksherbergen. Op de Grote Nete waren er in 1891 vier overzetdiensten operationeel: ’t Schipke (Herenthout-Itegem), Hof van Rameien (Gestel-Bevel), Pinzieleke (Itegem-Hallaar) en Ter Laeken (Booischot-Hulshout).
Eind vorige eeuw heeft Jochen Van Reeth het roer van ’t Schipke overgenomen en staat hij steeds paraat om u hartelijk te ontvangen in zijn klein paradijs. Vooral wandelaars, fietsers en vissers passeren hier vaak de revue, maar ook allerlei artiesten werden gecharmeerd door deze haast verlaten streek. Zo werd o.a. de film ‘Pallieter’ van Roland Verhavert, naar de roman van Felix Timmermans, hier opgenomen.




Mathilde Vervloet.




Joannes Alfonsus Vervloet (° Berlaar, 27 september 1878) en Louisa De Smet (° Itegem, 28 december 1882) vierden in 1953 hun gouden jubileum. Zij huwden te Herenthout op 23 maart 1903. Vader Carolus De Smet (° 1857, + 1956), den Ouwe Smet, staat rechts op de foto. Hij zou de oudste inwoner van Herenthout worden en haalde net de 100 niet.

Geen opmerkingen: