maandag 2 maart 2020

Carnaval!

Het was even bang afwachten, maar al snel kwam het verlossende startschot. Voor het 128e jaar op rij trok de stoet gisteren door de straten van Huirtuit. Vorige week moest de optocht nog afgelast worden door de storm.

Zondagmorgen viel er een pak van de schouders van prins Wim II. “Als de stoet weer niet had kunnen uitgaan, had ik wellicht meer dan één oog uitgebleit”, blikt de prins vandaag in Het Nieuwsblad terug op gisteren. “Nu gaan we vorige week zo snel mogelijk vergeten en gaan we vooral veel plezier maken.”
Op zijn prinsenwagen had Wim II warmeluchtballons als thema uitgekozen. “Ik heb geen speciale band met warmeluchtballons, maar ballonnen horen bij carnaval en het is een leuke manier om de dansmariekes te presenteren.”

TOPPERS
We vallen misschien in herhaling, maar dé absolute topper was dit jaar opnieuw Imitato. De groep gooide het dit jaar over een ‘Zweudse’ boeg waarbij ABBA, sauna, houthakkers, vleesballetjes, den IKEA en de flieter van Stefan Laenen centraal stonden. De mannen van Imitato pakten Deep Bridge in snelheid en brachten eigen versies van ‘Voulez Vous’ (‘Doe-tie toe’), ‘Gimme Gimme Gimme’ (‘Skiën, Skiën, Skiën), ‘Mamma Mia’ (‘Den IKEA’), ‘Waterloo’ en ‘Does Your Mother Know’.
Maar er was nog meer moois te bewonderen. De Spaanse Cavakes bijvoorbeeld. Of Ronny Van de Sande als Chiel Montagne in Op Volle Toeren, de Prachtige Baan van Hans Torfs en Co, De Hillbilly Weirdo’s, de nonnekes van Lies Maeschaelck, de Portugese poetshulpen, Chapeluur met het verhaal van de stoetmicroob, de Nieuw-Zeelandse koks van Das Weiss Konaain, De Dalken en het Parijs van 1928, Groep C from outta space, Funfare met een live Aladdin-medley en de lekgeslagen badbootjes van Waak Haakant.

CHIRO
Prins Marc zei het al tijdens de alternatieve programma van de eerste zondag: de Chiro is alom tegenwoordig. Het enthousiasme waarmee onze Chirojongens en - meisjes stoet doen, werkte opnieuw aanstekelijk. Piraten en Britten vochten een strijd uit met als inzet de knappe prinses Elisabeth, de oud-leiding van de Chiromeisjes brachten een heerlijke kerst-medley en hun mannelijke tegenhangers reden met een echte pizzaoven door de straten van Huirtuit. Haast elk Chironummer werd afgesloten met een welgemeend ‘Carnaval!’ en veel confetti. Heerlijk!

NOODPLAN IN DE SCHUIF
Gelukkig mocht het stoetbestuur haar noodplan dus in de schuif stoppen. “Bij een nieuw uitstel zouden we het volgende week nog eens proberen, maar lang niet iedereen liep daar warm voor”, zegt voorzitter Gunther Nevelsteen in Het Nieuwsblad. “Er zijn stoeters die hoe dan ook hun act en wagen willen tonen, voor anderen is het voorbij als carnaval voorbij is. Volgende zondag zou de stoet ook samenvallen met andere activiteiten. Dat zou dus niet ideaal geweest zijn.” (Bron: Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: