maandag 9 maart 2020

Soulsister @ Zaal Lux

Vorig jaar nog werden Jan Leyers en Paul Michiels door Ertebrekers opgetrommeld om twee van hun klassiekers in de Marquee van Puppelpop te brengen. ‘Through Before We Started’ en ‘The Way To Your Heart’ werden in Kiewit door jong en oud uit volle borst meegezongen. Het moet de heren aan het denken hebben gezet en kijk: gisteren kwam Soulsister (*****) zowaar ‘oefenen’ in Zaal Lux. Met onder de arm het 30 jaar jonge album ‘Heat’, onderwerp van een rewind-toernee die nu donderdag wordt afgetrapt in de Brusselse AB.

Voor de slechte verstaander legt Jan Leyers aan het begin van de avond het concept nog eens uit. “Heb je die affiches gezien die hier overal hangen? Try-out Concert ‘REWIND - 30 Years Heat’. Daar moet ge voor gestudeerd hebben!”
Jan weet het simpel. “Men nodigt een groep uit die dan een welbepaalde plaat uit haar oeuvre integraal van voor naar achteren speelt. In dezelfde volgorde als op de plaat. Het is dan ook de eerste keer dat we geen ruzie hebben moeten maken om een setlist samen te stellen”, grapt hij.
Leyers, Michiels & Soulsister beginnen er dan ook aan met ‘Through Before We Started’. ‘Facing Love’, een doorslagje van ‘The Way To Your Heart’, verrast en klinkt voller dan op plaat. Het vrolijke ‘Shade of Grey’ blijkt een vermomde protestplaat en is dertig jaar na datum nog even actueel. En in een rechtvaardige wereld was ‘Shattered’, een van de drie nummers op ‘Heat’ die ze nog nooit live hebben gespeeld, een wereldhit geweest!
Tussendoor mag er ook al eens gelachen worden. Jan Leyers herinnert zich het eerste concert dat ze in De Lux speelden, nu zo’n 31 jaar geleden, nog alsof het gisteren was. “Het voelt precies als thuiskomen. Die geur van bier, zweet, sigaretten en rock-‘n-roll? Dat vind je nergens meer!”
Partner in crime Polle Pap charmeert dan weer de dames op de eerste rij door te zeggen dat de schoonste maskes uit Hertuit - bijna juist - komen. Er vliegen net geen slipjes en bh’s op het podium, maar ik kan me inbeelden dat niet alle dames het hebben drooggehouden, als je begrijpt wat ik bedoel.
Het rustige ‘Call It Love’ kondigt het einde van de jarige aan. Een welgemeend “zet die ploat terug oep!” wordt weggelachen. Maar niet getreurd. De hits ‘The Way to Your Heart’, ‘Ain’t That Simple’ en ‘Like a Mountain’ doen de zaal opnieuw ontploffen.
Het publiek neemt echter geen genoegen met één bisronde en de groep ziet zich verplicht een tweede keer terug te komen voor ‘Locks & Keys’ en ‘Promises’. De Polle wil nog wel, maar de rest legt er de blok op. Over de 71-jarige Paul Michiels gesproken: zijn stem staat nog steeds als een huis. De Frank zal binnen een klein twee weken zijn best mogen doen ...

Setlist >>> Through Before We Started // Facing Love // Wishing // Lifetime // Company // Sweet Dreamer // Shade Of Grey // Fallen Angel // Shattered // Well Well Well // She’s Gone // Call It Love // The Way to Your Heart // Ain’t That Simple // Like a Mountain /// Tell Me What It Takes // Broken /// Locks & Keys // Promises

Gehoord & gezien >>> Soulsister, in Zaal Lux, op zondag 8 maart 2020
Soulsister in uitgebreide bezetting: met z’n elven waren ze, inclusief drie Evil Horns.


Beelden: Bart Van Laer

Geen opmerkingen: