Dat het centrum van Herenthout wordt omgevormd tot een woonerf kon je hier woensdag al lezen. Ondertussen regent het reacties op de sociale media, zowel positieve als negatieve. Dat een en ander niet zonder problemen zal verlopen, beseft burgemeester Stijn Raeymakers (Eenheid) maar al te goed. “Maar we willen een toegeving doen aan de horeca”, klinkt het.
In een woonerf mogen voetgangers de hele breedte van de openbare weg gebruiken, maar mogen ze het verkeer niet nodeloos belemmeren. Bestuurders mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en de snelheid is beperkt tot 20 km per uur. Het is verboden te parkeren, behalve op plaatsen waar dat specifiek aangeduid is. “Het is de bedoeling dat het gemotoriseerd verkeer rond het centrum rijdt en dat je enkel in het centrum komt als je bij een lokale handelaar moet zijn of in het centrum woont”, benadrukte burgemeester Stijn Raeymaekers donderdag op Radio 2 Antwerpen.
Ruimte voor terrassen
De maatregel is bedoeld om de lokale horeca de mogelijkheid te geven om hetzelfde aantal klanten te bedienen. “De terrassen staan in een normale situatie al zo dicht mogelijk bij de openbare weg. Door de afstandmaatregel van 1,5 meter kunnen de horeca-uitbaters minder mensen ontvangen op dezelfde oppervlakte. Door van het centrum een woonerf te maken, kunnen we een ruimte op de openbare weg voorzien als terras”, aldus Raeymaekers.
Veiligheidsmaatregelen
Om de nieuwe verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken, heeft het bestuur veiligheidsmaatregels genomen. Raeymaekers: “Voor het verkeer dat nog wel in het centrum moet zijn, hebben we met de horeca-uitbaters afgesproken dat ze een semivaste constructie uitzetten. Zo is het duidelijker voor de bestuurders waar de terrassen juist staan. Op gevaarlijke plaatsen zullen we bloembakken plaatsen, om zo de terrassen duidelijk af te scheiden.”
Horeca en verkeer op elkaar afstemmen
Omdat het verkeer een omweg zal moeten gebruiken, wordt de verkeerssituatie moeilijker. “Er zal een minder vlotte doorstroom door het centrum zijn en dat zal niet zonder problemen verlopen”, geeft Raeymaekers toe. “Maar in de zomermaanden is er sowieso minder woon- en werkverkeer. Door de coronamaatregelen is het nu het juiste moment om de horeca en het verkeer op elkaar af te stemmen”, klinkt het.
Termijn onduidelijk
Hoe lang het woonerf zal blijven is niet meteen duidelijk. “Zolang de afstandsregels gerespecteerd moeten worden, blijft het woonerf. Ik denk niet dat de horeca snel opnieuw normaal kan werken. Daarom vermoed ik dat het woonerf de hele zomer van toepassing gaat zijn.”
Kiekens en erfgoed
Het woonerf zorgt op de sociale media voor heel wat reacties. Wij onthouden natuurlijk alleen de grappige schrijfsels. Marc Van Kerckhoven bijvoorbeeld slaat twee vliegen - of zijn het toch kiekens? - in een klap en geeft en passant ook zijn mening over het sluipend gif dat racisme is. “Hebben kiekens dan vrije loop in het nieuwe woonerf, mogen het zwarte of bruine kippen zijn of toch liever een wit kieken, de grijze legkip of een koekoek? Of toch liever sierkiekens of een zijdehoentje? Wie helpt mee de juiste kiekens in dit woonerf vrij los te laten lopen?” Stefan Laenen houdt het dan weer kort. “Ik vind het erf goed.” (Bronnen: Radio 2, vrtnws, RTV)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten