zaterdag 1 augustus 2020

Voor het eerst in 60 jaar geen ‘bradderij’

Voor het eerst in 60 jaar wordt er in augustus geen ‘bradderij’ georganiseerd in ons dorp. Het gemeentebestuur nam de beslissing om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Het was burgemeester Nest Vercammen die in augustus 1961 ter hoogte van het café van Marie van Roze Kat het lint doorknipte. Die allereerste braderij vond trouwens alleen in de Jodenstraat plaats. In het Reklaamblad van 14 augustus 1965 lezen wij naar aanleiding van het eerste braderijlustrum: “De Herenthoutse middenstand werd in 1961 wakker geschud door het succes van de eerste braderij in de Jodenstraat. Die uitgave groeide het volgende jaar uit tot een feestelijkheid over het ganse dorp.”

Geen verrassing
Normaal stond er dit jaar opnieuw een jubileumeditie op het programma, maar de zestigste editie sneuvelt dus door Covid-19. De beslissing om de braderij te annuleren komt niet echt als een verrassing. “Het was uiteraard een erg moeilijke beslissing om de braderij van dit jaar niet te laten doorgaan”, zegt schepen lokale economie en middenstand Maurice Helsen (CD&V). “Voor zover ik weet, is het de eerste maal dat dit gebeurt. Het bestuur van de middenstand had schitterend voorbereidend werk geleverd maar door de verstrengde richtlijnen en de provinciale maatregelen kon de veiligheid van de bezoekers en deelnemers niet meer gegarandeerd worden en hebben we deze beslissing moeten nemen.”

Risico’s uitsluiten
Wat het aantal besmettingen betreft doet Herenthout nog steeds erg goed en dat wil het bestuur zo houden. “Het is dan ook onze plicht om potentiële risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten”, aldus Helsen. “Met de nieuwe maatregelen zou de braderij trouwens nooit de braderij geworden zijn waar we elk jaar met z’n allen zo naar uitkijken.”
Schepen Helsen beseft dat het niet doorgaan van de braderij een serieuze streep is door de rekening van de Herenthoutse handelaars. “Maar we blijven als lokaal bestuur bereid om in overleg alternatieve initiatieven en voorstellen te onderzoeken. Daarnaast zou het niet logisch geweest zijn om de braderij te annuleren en de maandelijkse markt toch te laten doorgaan omdat hier dezelfde bekommernissen en risico’s spelen.”

Ratio boven emo
Burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) noemt de annulering een veiligheidsbeslissing van ‘ratio boven emo’ die in de lijn ligt van wat er in de rondom liggende gemeenten gebeurt sinds de provinciale verstrenging. “Het is geen leuke beslissing om te nemen, maar tegelijkertijd is het ook geen alles of niets beslissing. We hebben niet de ‘gezelligste’ braderij geannuleerd zoals we die allemaal kennen ... Die versie was al langer ‘COVID-geparkeerd’.”

Sfeer en gezelligheid
Voor de schoonheidsprijzen of de trofee van sfeer en gezelligheid deden we volgens Raeymaekers hoe dan ook al niet meer mee. “De braderij anno 2020 was er sowieso eentje geweest van verplicht individuele/aparte kopers, die een vast parcours moeten volgen, onder een provinciaal verbod op funshoppen, geen muziekoptredens en een verbod op ambulante kramen waaraan kan gegeten en gedronken worden. Willen we dit? Bijkomend zitten we (net als onze buurgemeenten) met de verstrengde maatregelen ook echt wel aan de limiet van wat we als lokaal bestuur aan veiligheid kunnen blijven garanderen en controleren. Die limiet is, zeker met de personeelsbezetting tijdens de vakantiemaanden, met wat we de horeca momenteel bieden bereikt.”

Maandelijkse markt
Het bestuur merkte tijdens de voorbije marktdag dat er hier en daar toch wat meer nonchalance insloop en dat de verplichte richtlijnen niet werden gevolgd. Wat de organisatie van de markt betreft, zal de situatie maandelijks geëvalueerd worden. “We hopen dat de annulatie van de maandelijkse markt beperkt blijft tot augustus en dat er dan terug een versoepeling komt van de maatregelen. We willen verder ook onze lokale handelaars uiteraard niet zomaar de rug toe keren. Als er vragen komen van extra openingsuren en/of alternatieven in een (hopelijk) veiliger najaar willen we die uiteraard steeds bekijken.”


Van bij de tweede editie al pakte de Herenthoutse middenstand uit met een Prinses Braderij. Er was zelfs ooit een ‘alternatieve’ prinses. En of ze alternatief was. Op de foto wordt nep-prinses Fieneke Geyselings door Jos Voet en Sooi Wagemans door de Molenstraat gereden. Beeld Foto Jules Bouwen

Geen opmerkingen: