De toespraak van burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) naar aanleiding van deze 11 november vind je hieronder, coronaproof vanuit de gemeentelijke trouwzaal. “Vrijheid leek een normaal en evident gegeven voor de verschillende naoorlogse generaties”, stelt hij in zijn videoboodschap. “Maar zoals zo vaak beseffen we pas echt wat iets betekent als er aan wordt geraakt. En zo is voor velen onder ons de afgelopen maanden pas echt duidelijk geworden hoe vrij ons leven wel niet was ...”
Bleekjes
“Tegelijkertijd moeten we dan ruiterlijk durven toegeven dat de ons opgelegde avondklok, de inperking op de sociale contacten en de reisbeperkingen echt maar heel bleekjes aftekenen tegen wat de oorlogsgeneraties voor ons hebben doorstaan”, nuanceert onze burgervader een en ander. “De generaties voor ons hadden heel wat minder perspectief dan wij nu, en toen was er helemaal niet de welvaart en het digitaal alternatief dat wij kennen.”
Eindigen deed Raeymaekers met ‘In Vlaamse velden’, een vertaling door Tom Lanoye van het iconische ‘In Flanders fields’ van John McCrae.
In Vlaamse velden klappen rozen open
Tussen witte kruisjes, rij op rij,
Die onze plaats hier merken, wijl in ’t zwerk
De leeuweriken fluitend werken, onverhoord
Verstomd door het gebulder op de grond.
Wij zijn de Doden. Zo–even leefden wij.
Wij dronken dauw. De zon zagen wij zakken.
Wij kusten en werden gekust. Nu rusten wij
In Vlaamse velden voor de Vlaamse kust.
Toe: trekt gij u ons krakeel aan met de vijand.
Aan u passeren wij, met zwakke hand, de fakkel.
Houdt hem hoog. Weest gíj de helden. Laten de Doden
Die wij zijn niet stikken of wij vinden slaap noch
Vrede – ook al klappen zoveel rozen open
In zovele Vlaamse velden.
Ondertussen in Ieper ...
In Ieper is de herdenking van Wapenstilstand doorgaans een groot gebeuren dat heel wat volk trekt. Omwille van de coronamaatregelen werd er dit jaar een beperkte herdenking georganiseerd.
De herdenking duurde zo’n tien minuten. Er was slechts een kleine ceremonie aan de Menenpoort, zonder publiek en met maar één klaroenblazer om ‘Last Post’ te blazen. Verder waren er slechts vier personen om bloemen neer te leggen, onder wie burgemeester Emmily Talpe (Open Vld) en premier Alexander De Croo (Open Vld).
... en in Brussel
Tijdens een korte militaire plechtigheid werd er na het neerleggen van een bloemenkrans aan het Graf van de Onbekende Soldaat een minuut stilte gehouden. Daarna wakkerde de koning met zijn sabel de eeuwige vlam aan en weerklonk de ‘Last Post’.
Twee nieuwe gezichten vertegenwoordigden de federale regering: minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Ook de nieuwe chef defensie admiraal Michel Hofman tekende uiteraard present. Enkele mensen keken toe. Sommigen riepen "Leve de koning".
Door de coronacrisis was de plechtigheid soberder dan anders. Er was geen muziekkapel en ook de vertegenwoordigers van de oud-strijders waren er deze keer niet bij. (Bronnen: Belga, Gemeente Herenthout)
Koning Filip op de herdenkingsplechtigheid aan het graf van de onbekende soldaat ter ere van de overledenen van de twee wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen tijdens humanitaire en vredesmissies sinds 1945. Beeld: Officiële Twitter-account van het Koninklijk Paleis
Tom Lanoye bracht in 2002 bij Prometheus een reeks vertalingen uit van Engelse oorlogsgedichten: Niemandsland. Gedichten uit de Groote Oorlog, fraai vormgegeven door Dooreman. Daaruit komt ‘In Vlaamse Velden’, de vernederlandsing van het gedicht van de Canadese kolonel en dokter John McCrae, dat met de ‘poppies’ die er de hoofdrol in spelen, iconisch geworden is voor de tragiek van WOI.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten